Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kazahstānā miris atrasts Žambilas apgabala policijas priekšnieks ģenerālis Žanats Suleimanovs un nesaistīti arī Nacionālās drošības komitejas pulkvedis Azamats Ibrajevs, vēsta portāls "Currenttime".

Medijos izskanējušās ziņas par policijas ģenerāļa Suleimanova nāvi aģentūrai "Interfax" apstiprināja reģiona administratīvā centra Tarazas preses dienestā. Policijas priekšnieks esot izdarījis pašnāvību, raksta aģentūra.

Pēc tam, kad Kazahstānā izcēlās masu protesti un sākās demonstrantu sadursmes ar policiju, pret Suleimanovu ierosināta krimināllieta un viņam draudējis tribunāls, savā "Telegram" kanālā raksta žurnālists Mihails Kozačkovs. Par ko lieta ierosināta, nav zināms.

Miris zem savas mājas logiem galvaspilsētā Nursultanā atrasts Nacionālās drošības komitejas pulkvedis Ibrajevs. Viņa traumas varētu būt iegūtas nokrītot no augstuma, ziņo aģentūra "RIA Novosti". Policija konstatējusi, ka viņa dzīvokļa virtuves logs bijis atvērts.

Portāls "KazTAG" skaidro, ka Ibrajeva kungs bijis Nacionālās drošības komitejas bijušā priekšnieka Karima Masimova tuvs līdzgaitnieks. Masimovu atbrīvoja no amata saistībā ar protestiem. 8. janvārī Masimovam izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā un viņš arestēts.

Žambilas reģionā pēc protestiem ir aizturēti vairāk nekā 150 cilvēki un Iekšlietu ministrija ziņoja par "aptuveni 10 likvidētiem noziedzniekiem".

Vēstīts, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās masveida protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu, kas drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

Pirmdien, 10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ir atjaunoti interneta sakari, kas, iespējams, iezīmē nedēļu ilgušo asiņaino protestu beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!