Foto: Publicitātes attēli

ASV pirmdien aicināja sabiedrotos repatriēt no Sīrijas ziemeļaustrumiem savus pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") un tur atrodas apcietinājumā, šo aicinājumu paužot pēc "Daesh" uzbrukuma cietumam kurdu kontrolētajā reģionā.

Vēršoties pie partneriem starptautiskajā koalīcijā, kas tika izveidota cīņai ar "Daesh", Vašingtona mudina "uzlabot drošus un cilvēcīgus apcietinājuma apstākļus "Daesh" kaujiniekiem, atbalstīt rehabilitācijas iespējas un steidzami repatriēt savus pilsoņus un citus ieslodzītos, kas palikuši Sīrijas ziemeļaustrumos", teikts ASV Valsts departaments preses sekretāra Neda Praisa paziņojumā.

"Daesh" kaujinieki 20. janvārī kurdu kontrolētajos Sīrijas ziemeļaustrumos Hasakes pilsētā uzbruka Gvajranas cietumam, cenšoties atbrīvot tur ieslodzītos grupējuma biedrus. Uzbrukumā un tam sekojušajās kaujās dzīvību zaudēja vairāk nekā 370 cilvēki.

Pēc sešām intensīvu kauju dienām kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (HSD) trešdien paziņoja, ka atguvuši kontroli pār cietumu, tomēr cietuma apkaimē kurdu un džihādistu kaujas turpinājās līdz sestdienai.

Kauju gaitā augsti "Daesh" līderi tika nogalināti vai sagūstīti, norādīja Praiss, cildinot HSD par "varonīgo un efektīvo atbildi uz "Islāma valsts" uzbrukumu".

Vairums valstu nevēlas repatriēt "Islāma valsts" atbalstītājus no Sīrijas ziemeļaustrumiem, priekšroku dodot tam, ka viņi paliek kurdu varasiestāžu cietumos.

Tomēr kurdu varasiestādes vairākkārt uzsvērušas, ka tām nav resursu, lai turētu apcietinājumā visus operāciju gaitā aizturētos "Islāma valsts" kaujiniekus, nerunājot par viņu tiesāšanu.

Kurdu administrētajos cietumos atrodas vairāk nekā 12 000 aizdomās par saistību ar "Daesh" turēto. Tie ir vairāk nekā 50 valstu pilsoņi, norāda varasiestādes.

Ārzemju džihādistu tiesāšana un repatriēšana ir starptautiskās sabiedrības atbildība, sacīja Sīrijas kurdu administrācijas ārlietu nozares vadītājs Abdulkarims Omars.

"Daesh" 2014. gadā kontrolēja lielu daļu Irākas un Sīrijas, bet šī grupējuma "kalifāts" vēlāk tika sagrauts. Irāka 2017. gadā paziņoja, ka sakāvusi šo grupējumu, un 2019. gadā tas tika izdarīts arī Sīrijā.

Džihādistu draudi tomēr saglabājas un "Daesh" turpina rīkot uzbrukumus. Pērn publicētā ANO ziņojumā lēsts, ka Irākā un Sīrijā turpina darboties apmēram 10 000 kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!