Foto: TASS/Scanpix/LETA

Gandrīz puse gar Ukrainas robežu izvietoto Krievijas spēku atrodas uzbrukuma pozīcijās, atsaucoties uz kādu ASV aizsardzības jomas amatpersonu, kas ir iepazinusies ar jaunāko situācijas novērtējumu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Bataljonu taktisko grupu skaits ir pieaudzis līdz aptuveni 120-125. Bataljona taktiskajā grupā parasti ir ap 1000 karavīru.

Krievija ir turpinājusi izvirzīt spēkus Ukrainas robežas virzienā un pēdējo 48 stundu laikā uzbrukuma pozīcijās esošo vienību skaits sasniedzis 40-50%, raksta medijs.

Vienlaikus ir sākusies Krievijas destabilizācijas kampaņa, norādīja amatpersona. Krievija ir apsūdzējusi Ukrainu par genocīdu pret Donbasa iedzīvotājiem un ir sākušās "viltus karoga' operācijas.

ASV prezidents Džo Baidens piektdien pauda, ka Kremlis ir izlēmis par labu invāzijai Ukrainā, un ka ticams ir uzbrukums arī Kijevai.

Ukrainas austrumos pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" līderi piektdien izsludināja iedzīvotāju evakuāciju uz Krieviju "draudoša Ukrainas iebrukuma dēļ". Vienlaikus Doņeckā un Luhanskā nogranduši sprādzieni, viešot bažas, ka Krievija sākusi "viltus karoga" operāciju, jeb provokācijas, kurās vainot Ukrainu, lai pamatotu iebrukumu.

Ukrainas prezidenta birojā medijam "The Insider" norādīja, ka kaujinieki paši varētu sarīkot evakuācijas kolonnu apšaudīšanu, lai notikušajā apsūdzētu Ukrainu.

Savukārt Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Krievijas specdienesti gatavojoties spridzināt virkni objektu.

Ceturtdien Baidens teica, ka Krievija invāziju Ukrainā varētu sākt tuvākajās dienās.

Savukārt jaunākās ASV aplēses liecina, ka Krievijas karavīru skaits pie Ukrainas robežām varētu sasniegt jau 190 000.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā.

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau astoto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!