Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pierādījumi liecina, ka Krievija plāno "lielāko karu Eiropā kopš 1945. gada", intervijā raidsabiedrībai BBC atklājis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Saskaņā ar izlūkdienestu informācijā balstītajām prognozēm Krievija plāno iebrukumu, kura laikā tiktu ielenkta Ukrainas galvaspilsēta Kijeva, situāciju ieskicē Džonsons, papildinot, ka tas var prasīt daudz cilvēku upurus.

Uz jautājumu, vai jauns Krievijas iebrukums Ukrainā joprojām tiek vērtēts kā nenovēršams, Džonsons bija pesimistisks: "Visas pazīmes liecina par to, ka plāns savā ziņā jau ir sācies, tādi ir fakti."

Džonsona teiktais izskan laikā, kad no Ukrainas austrumiem pienāk ziņas par pastiprinātām apšaudēm un ir bažas par Krievijas rīkotām provokācijām iebrukuma attaisnošanai.

Arī ASV prezidents Džo Baidens piektdien uzrunā par situāciju Ukrainā pauda, ka Kremlis jau ir izlēmis par labu invāzijai Ukrainā, un ka ticams ir uzbrukums arī Kijevai. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka joprojām ir vieta diplomātijai, jo Vladimirs Putins uzbrukumu jebkurā brīdī varot apturēt.

Savukārt ASV izlūkdienestu dati liecinot, ka aptuveni puse Krievijas spēku pie Ukrainas robežām piektdien jau atradās uzbrukuma pozīcijās.

Krievijas karavīru skaits pie Ukrainas robežām varētu sasniegt līdz 190 000, liecina ASV aplēses.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā.

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau astoto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!