Foto: Arhīva foto

"Ap Berdičivu notiek asiņainas kaujas, lidmašīnas sašauj lielu krievu tanku kopojumu, nacisti raujas uz Mikolajivu, uzbrūkošo armiju "knaibles" savelkas ap Kijevu, aiz barikādēm uzbrucējus sagaida kaujas grupas ar Molotova kokteiļiem un sviež tos uzbrūkošajiem tankiem." Šīs ir rindas no vācu publicista Paula Karella grāmatas "Barbarosa" par nacistiskās Vācijas iebrukumu padomju Ukrainā 1941. gada vasarā. Pēc 81 gada gandrīz nekas nav mainījies, šoreiz Krievijas armija uzbrūk neatkarīgajai Ukrainai pa to pašu nacistu iestaigāto kaujas ceļu un cīņas notiek ap tām pašām pilsētām. 1941. gadā Kijevas operācija beidzās ar nacistu uzvaru, bet vislielākos zaudējumus pilsētai tomēr nodarīja komunisti.

1941. gada 22. jūnija agrā rītā nacistiskā Vācija lauza neuzbrukšanas līgumu ar PSRS un sāka uzbrukumu Padomju Savienībai. Viens no sākotnējiem uzbrukuma mērķiem bija Ukrainas PSR galvaspilsēta Kijeva, kuras pievārtē, pie Irpiņas, nacistu tanki nonāca jau 11. jūlijā. Tomēr pirmais vāciešu uzbrukums pilsētai bija nesekmīgs, kas deva laiku padomju pusei sākt Kijevas iedzīvotāju un rūpnīcu evakuāciju. Kopumā tika sabojātas vai evakuētas 197 Kijevas rūpnīcas, bet pilsētu pameta aptuveni 335 000 cilvēku. Visi vīrieši, kuri nebija devušies prom, tika iesaukti armijā un piedalījās Kijevas aizstāvēšanā.

Vienlaikus, īstenojot "izdedzinātās zemes" taktiku, padomju spēki nomīnēja Kijevas elektrostacijas, ūdensvada sūkņu stacijas, dzelzceļa transporta objektus, tiltus, pastu, telegrāfu, visas lielās administratīvās ēkas, Ļeņina muzeju, operu un pat atsevišķas dzīvojamās ēkas pilsētas centrā.

Pa to laiku vācu spēki sāka apiet Kijevu dienvidu un ziemeļu virzienā, aplencot pilsētu un atstājot "katlā" Sarkanās armijas vienības. Padomju spēki paspēja uzspridzināt visus tiltus pār Dņepru un atkāpties, bet vācieši Kijevu ieņēma tikai 19. septembrī. Pilsēta cīņās bija relatīvi neskarta, raksta portāls "Kyiv Post". Frontes līnija ilgstoši bija atradusies tālu no Kijevas, arī vācu gaisa spēki pilsētu bija bombardējuši tikai nedaudz.

Pēc pilsētas ieņemšanas vācu sapieri tūdaļ sāka pārmeklēt Kijevas nozīmīgākās ēkas. No Ļeņina muzeja vien tika iznestas trīs tonnas trinitrotoluola jeb TNT, kā arī vairākas radio vadāmās mīnas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!