Foto: AP/Scanpix/LETA

Morgos Kijivā un tās apkārtnē pēc Krievijas spēku atkāpšanās no reģiona atrodas 1020 civiliedzīvotāju līķu, atsaucoties uz Ukrainas amatpersonām, vēsta aģentūra AFP.

Šī statistika nāk klajā laikā, kad Borodjankas pilsētiņā atrasti deviņu civiliedzīvotāju ķermeņi, daži ar spīdzināšanas pazīmēm.

"Šos cilvēkus nogalināja okupanti, dažiem ir redzamas spīdzināšanas pazīmes. Vēlos uzsvērt, ka tie bija civiliedzīvotāji. Krievu karavīri apzināti nošāva civilos, kuri neizrādīja nekādu pretestību," aģentūra citē Kijivas apgabala policijas priekšnieku Andriju Ņebitovu.

Pie Borodjankas policija atradusi divus masu kapus. Vienā no tiem atrasti trīs līķi, starp kuriem arī 15 gadus vecas meitenes ķermenis, bet otrā sešu cilvēku mirstīgās atliekas.

Krievija noliedz savu karavīru vēršanos pret civiliedzīvotājiem, taču par to jau ir daudz liecību. Pēc okupantu atkāpšanās no Kijivas apkārtnes klajā nāk fakti par zvērībām un noziegumiem. Piemēram, Bučā atrasti vismaz 500 civiliedzīvotāju līķu, atgādina raidsabiedrība CNN.

Savukārt smagi izpostītajā Mariupolē pie apvedceļa atklāti vairāki 30 metrus gari masu kapi, uz kuriem okupanti ar kravas automašīnām ved bojāgājušo līķus, atsaucoties uz Mariupoles mēra vietnieka Petra Andrjuščenko paziņojumu, ziņo aģentūra UNIAN.

Līķi tiek atvesti plastmasas maisos, kas apstiprina iepriekšējo informāciju, ka bojāgājušie iedzīvotāji sākotnēji tiek savākti citā vietā – Mariupoles industriālajā zonā. "Tie ir tieši kara noziegumu un to slēpšanas mēģinājumu pierādījumi," pauž Andrjuščenko.

Ukrainas amatpersonas iepriekš lēsa, ka Mariupolē, kur okupanti apšauda dzīvojamos rajonus un ir sagrāvuši ap 90% ēku, bojā gājuši ap 20 tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Mariupole kopš kara pirmajām dienām nokļuva okupantu aplenkumā. Tomēr līdz šim iebrucējiem nav izdevies pilsētu pakļaut pilnībā – ukraiņu spēki joprojām atrodas metalurģijas kombināta "Azovstaļ" teritorijā, ko Kremļa saimnieks Vladimirs Putins ceturtdien pavēlējis bloķēt, tā lai "pat muša nevar izlidot".

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr vairāk nekā 50 dienu laikā Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!