Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija izstrādājusi detalizētu plānu iebrukumam Moldovā, kas varēt notikt jau 9. maijā vai tuvākajās dienās, atsaucoties uz avotu Ukrainas pretizlūkošanas dienestā, vēsta ukraiņu medijs "24. kanāls".

Par ieganstu iebrukumam Maskava izmantošot Moldovas teritorijā pašpasludinātās Piedņestras neatkarības atzīšanu. Saskaņā ar izlūku sniegto informāciju Piedņestrā no okupētās Krimas ar lidmašīnām un helikopteriem plānots izsēdināt desantu.

Tāpat okupanti varētu mēģināt desantu izsēdināt Odesas apgabala Bilhorodas-Dņistrovskas un Saratas rajonos, no kurienes virzīties uz Piedņestru.

Veiksmīgas operācijas gadījumā Krievija atklātu vēl vienu fronti karā pret Ukrainu, kas nozīmētu, ka ukraiņi būtu spiesti tur piesaistīt spēkus, skaidro kanāls.

Par to, ka Krievija plānojot uzbrukt Moldovai, jau ziņoja medijs "The Times".

Satraukumu par iespējamo Krievijas operāciju Moldovā ir veicinājuši vairāki aprīlī notikuši sprādzieni starptautiski neatzītajā Piedņestras Moldāvu Republikā (PMR).

22. aprīlī Krievijas armija paziņoja, ka iebrukuma Ukrainā "otrajā fāzē" plāno iegūt kontroli pār Ukrainas dienvidiem, lai radītu piekļuvi ar Maskavas atbalstu radītajai Piedņestrai, kur no Moldovas puses esot vērojama "krievvalodīgo iedzīvotāju apspiešana".

Vēstīts, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki līdz šim nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!