Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas iebrucēji turpina centienus iznīcināt Mariupoles metalurģijas kombinātā "Azovstaļ" palikušos Ukrainas aizstāvjus un teritorija tiek bombardēta no gaisa, ceturtdienas rīta atskaitē ziņo Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštābs.

"Mariupolē galvenie okupantu centieni ir vērsti uz mūsu vienību bloķēšanu un iznīcināšanas mēģinājumiem rūpnīcas "Azovstaļ" rajonā. Pretinieks nepārtrauc aviācijas triecienus," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Pēdējā Mariupoles pretestības salā "Azovstaļ" teritorijā, zem kuras ir tuneļu un bunkuru sistēma, atrodoties vairāk nekā 1000 Ukrainas karavīru un simtiem ievainotu cīnītāju. Karavīri ir noraidījuši Krievijas padošanās ultimātus un ir gatavi cīnīties līdz galam.

Tomēr situāciju apgrūtina atrašanās aplenkumā bez pārtikas, ūdens, medikamentu un munīcijas apgādēm nemitīgas bombardēšanas un uzbrukumu apstākļos.

Pulka "Azov" komandiera vietnieks Svjatoslavs Palamars pagājušajā nedēļā aicināja pasaules līderus palīdzēt evakuēt ne tikai civiliedzīvotājus, bet palīdzēt arī aptuveni 500 ievainotajiem, kas lielās mokās mirst nepietiekamas medicīniskās palīdzības dēļ.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Situāciju īpaši saasināja rūpnīcas teritorijā izveidotā lauka hospitāļa sabombardēšana aprīļa beigās. Šonedēļ pulks "Azov" izplatīja dažus attēlus ar saviem ievainotajiem.

Trešdien vakarā Kijiva paziņoja, ka piedāvājusi Maskavai apmainīt krievu gūstekņus pret "Azovstaļ" teritorijā iesprostotajiem smagi ievainotajiem Ukraina aizstāvjiem. Tomēr nekāda vienošanās pagaidām nav panākta un sarunas turpinās, ziņo "Sky News". Militāru iespēju atbloķēt Mariupoli Ukrainai pašlaik nav, vairākkārt ir uzsvērušas amatpersonas.

"Azovstaļ" teritorijā esošo jūras kājnieku komandieris Serhijs Volina ceturtdien sociālajos tīklos vērsies pie amerikāņu miljardiera Īlona Maska ar lūgumu pēc palīdzības.

"Ļaudis runā, ka Tu esi ieradies no citas planētas, lai mācītu cilvēkus noticēt neiespējamajam. Mūsu planētas atrodas līdzās viena otrai, jo es dzīvoju tur, kur izdzīvot ir gandrīz neiespējami. Palīdziet mums izkļūt no "Azovstaļ" uz vidutāja valsti. Ja ne Tu, tad kurš? Dodiet man mājienu," raksta Volina.


Ostas pilsēta Mariupole jau no pirmajām Krievijas pilna mēroga iebrukuma dienām nonāca aplenkumā. Pašlaik pretestība okupantiem turpinās metalurģijas kombināta "Azovstaļ" teritorijā, kuru pilnīgs blokādes apstākļos bez apgādes aizsargā Ukrainas karavīri.

Azovstaļ" bunkuros bija patvērušies arī simtiem civiliedzīvotāju, kurus beidzot izdevās pilnībā evakuēt 7. maijā.

Tiek lēsts, ka Mariupolē bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits ir vairāk nekā 20 tūkstoši.

Mariupoles iekarošana Krievijai nodrošinātu kontroli pār lielu daļu teritorijas Ukrainas dienvidos un austrumos, kā arī drošu sauszemes savienojumu no Krievijas uz Krimu.

Mariupole ir nozīmīga osta, kuras zaudēšana Kijivai rada ekonomiskas problēmas.

Savukārt Kremlim Mariupoles iekarošana būtu iespēja prezentēt "panākumus" jau vairāk par diviem mēnešiem ilgstošajā karā, kā arī iespēja propagandai par "denacifikāciju". Tomēr līdz 9. maijam, kad Krievijā svin uzvaras dienu, "Azovstaļ" teritoriju okupantiem ieņemt neizdevās.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!