Foto: kadri no video

Viena jauna krievu leitnanta ballītes pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un viņa gaitas karā līdz nonākšanai ukraiņu gūstā – par to stāsta filma "Okupants", kura radīta no krievu gūstekņa telefonā atrastiem video rullīšiem.

"Šis stāsts ir ceļvedis visiem Kremļa kadeta Šalajeva pēctečiem. Ka labākajā gadījumā viņu liktenis ir kļūt par okupantiem," filmas aprakstā komentē tās autori.

Medija "Ukrainskaja pravda" radītās filmas galvenais varonis ir jauns leitnants Jurijs Šalajevs, kurš beidzis Maskavas augstāko pavēlniecības skolu un bijis Čečenijā bāzētas kara daļas Nr. 71718 motostrēlnieku vada komandieris.

Trešajā martā viņš ieradies Ukrainā, kur turpināja filmēt notiekošo, līdz aprīļa sākuma viņa bruņutransportieris tika sašauts, bet pats nonāca gūstā. Šalajeva telefonā atrastie video nonāca "Ukrainskaja pravda" rīcībā.

Filmā redzami kadri no Šalajeva kļūšanas par leitnantu, dzīves pirms kara, kurā nav trūcis iedzeršanas. Kā intervijā medijam "Meduza" norāda filmas autors – žurnālists Mihails Tkačs –, Šalajeva dzīve bijusi samērā monotona un dzeršana telefonā fiksēta bagātīgi.

Tad seko kadri no viņa gaitām Ukrainā, kādā kadrā redzami ievainotie. Rullīšos no aprīļa sākuma Šalajevs informē, ka priekšā ir sašauta tehnika un pauž bažas, ka arī viņu bruņutransportieri var piemeklēt tāds pats liktenis.

Vēlāk viņš jau ziņo, ka ir paslēpies kādā ciema mājā, jo bruņutransportieris ir sašauts. Filmējot viņš komentē, ka zemē mētājas kādam sprādzienā izrauts miesas gabals. Ar kameru pietuvinātos kadros filmas beigās redzams, kā pa ciemu iet Ukrainas karavīri.

Filma ir krievu valodā ar subtitriem angliski.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!