Foto: AFP/Scanpix/LETA
Maskavas Ārlietu ministrija 18.maijā nosūtījusi parlamentam starptautisko organizāciju sarakstu ar rīkojumiem pārskatīt un lauzt saistības ar tām organizācijām, kas nenes labumu, tostarp Pasaules Tirdzniecības organizāciju (PTO) un Pasaules Veselības organizāciju (PVO), paziņojis Krievijas Valsts Domes pārstāvis Pjotrs Tolstojs, vēsta medijs “Politico”.

"Mēs pārskatām mūsu starptautiskās saistības, līgumus, kas šodien, tā vietā, lai dotu mūsu valstij kādu labumu, patiesībā kaitē,'' sacīja Tolstojs.

Tolstojs uzsvēra tieši starptautiskās tirdzniecības un veselības aizsardzības organizācijas, sakot, ka nākamais solis ir izstāšanās no tām, jo visas saistības ar Krieviju no šo organizāciju puses ir pamestas novārtā.

Eiropas PVO dalībvalstis 10. maijā atbalstīja rezolūciju, kura liktu PVO lemt par Eiropas Neinfekcijas slimību profilakses un kontroles biroja pārvietošanu ārpus Krievijas Federācijas, kā arī uz laiku apturēt reģionālās sanāksmes Maskavā. Rezolūciju noraidīja Krievijas veselības ministra vietnieks Andrejs Plutnickis, kurš to raksturoja kā "rupju konstitūcijas pārkāpumu."

Ideja par izstāšanos, šķiet, ir pozīcijas pagrieziens no Kremļa puses. Aizvadītajā mēnesī Maskava vēl aizvien deva mājienu, ka tā paliks tirdzniecības organizācijā.

Savukārt PVO Eiropas pārstāvis Hans Klugs medijam "Politico" intervijā sacījis, ka viņš vaicāja Krievijas Ārlietu ministrijai par viņu potenciālo izstāšanos no organizācijas. Tā viņam norādījusi pretēju pozīciju, proti, ka Maskava plāno turpināt sadarbību ar Pasaules Veselības organizāciju, kā arī, ka ministrija parlamentam nav sūtījusi nekāda veida priekšlikumu par izstāšanos .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!