Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien apsūdzēja Vācijas valdību, ka tā pārkāpusi savu solījumu saistībā ar vienošanos par jaunu tanku piegādi Varšavai kā kompensāciju par Polijas padomju laika tanku piegādēm Ukrainai, raksta "Politico".

Vācijas kanclers Olafs Šolcs pagājušajā mēnesī ieviesa tā saukto "Ringtausch" politiku – maiņas shēmu, saskaņā ar kuru NATO austrumu partneri piegādās Ukrainas armijai padomju laika tankus, piemēram, T-72 apmaiņā pret moderniem rietumu tankiem.

Šolcs un Vācijas amatpersonas apgalvoja, ka šis modelis ir izdevīgs Ukrainai, jo tā iegūst tos pašus padomju laika tankus, ar kuriem jau ir pazīstami tās karavīri un mehāniķi, savukārt NATO austrumu valstis saņem modernāku bruņojumu.

Duda intervijā Vācijas medijam "Welt" apgalvoja, ka Berlīne nepilda savas saistības par tanku piegādēm. "Viņi nav pildījuši šo solījumu. Un, godīgi sakot, mēs esam ļoti vīlušies par to," sacīja Polijas prezidents.

"Mēs esam nodrošinājuši Ukrainai lielu skaitu tanku (..) jo uzskatām, ka tā ir mūsu kā kaimiņvalsts atbildība," sacīja Duda, atsaucoties uz ziņām, ka Varšava Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodevusi vismaz 240 padomju laika tankus. "To darot, mēs samazinājām savu militāro potenciālu un krājumus," viņš piebilda. Duda sacīja, ka "liela daļa no mūsu tanku arsenāla Polijas bruņotajos spēkos ir vācu tanki "Leopard", piebilstot, ka Berlīne ir devusi "solījumu" šādus tankus piegādāt Varšavai.

Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis pirmdien sacīja, ka Berlīne aizvadot sarunas ar Poliju, apspriežot jautājumus, kas saistīti ar bruņojuma piegādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!