Foto: Publicitātes foto

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija oficiāli paziņojusi, ka nosūtīs Ukrainai amerikāņu ražojuma daudzstobru reaktīvās raķešu sistēmas (MLRS) M270 ar munīciju, kas var sasniegt līdz aptuveni 70 kilometriem tālus mērķus, vēsta raidsabiedrība CNN. Savukārt amerikāņu solītajās ieroču piegādēs ietilps četras augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (HIMARS) M142, ziņo BBC.

M270 piegādes ir cieši koordinētas ar ASV lēmumu piegādāt Ukrainai augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS, teikts britu ministrijas paziņojumā.

"Lielbritānija atbalsta Ukrainu un ir uzņēmusies vadošo lomu tās varonīgo karavīru apgādē ar ieročiem, kas viņiem nepieciešami savas valsts aizsardzībai," medijs citē Lielbritānijas aizsardzības ministru Benu Vollesu.

Foto: Arhīva foto

Mainoties Krievijas taktikai, ir jāmainās arī atbalstam, viņš uzskata: "Šīs augsti efektīvās zalvju uguns sistēmas palīdzēs mūsu ukraiņu draugiem labāk aizsargāt sevi pret Krievijas tālas darbības artilērijas brutālo pielietošanu, ko Putina spēki bez šķirošanas izmantojuši pilsētu iznīcināšanai."

Lai sasniegtu maksimālu M270 sistēmu efektivitāti, ukraiņu karavīri tiks apmācīti ar tām rīkoties Lielbritānijā, papildina ministrs.

1. jūnijā ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka jaunajā palīdzības pakā Ukrainai būs arī mobilās HIMARS sistēmas. Vairāk skaidrības par šo darījumu sniedz ASV aizsardzības ministra vietnieces Kolīnas Kalas brīfinga atšifrējums.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tajā lasāms, ka sākotnēji paredzēts nosūtīt četras HIMARS sistēmas. Ministrija paredz, ka paies vēl aptuveni trīs nedēļas, kamēr ukraiņu karavīri būs apmācīti ar tām rīkoties.

Iekārtas nodotas aizsardzības mērķiem un ASV no Ukrainas saņēmušas apliecinājumu, ka iekārtas netiks izmantotas pret mērķiem Krievijas teritorijā, atklāja Kala. Uz jautājumu, vai "aizsardzībai" nozīmē, ka ukraiņi sistēmas nevarēs izmantot pretuzbrukumos, ministre vietniece paskaidro, ka viss, ko Ukraina dara savās robežās, ir savas teritorijas aizsardzība, attiecīgi sistēmas var izmantot savu zemju atgūšanai.

Vašingtona iepriekš vilcinājās ar raķešu sistēmu piegādēm bažās par to izmantošanu pret Krievijas teritoriju. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos pulkvedis Didzis Nestro raidījumā "Komandcentrs" iepriekš skaidroja, ka okupantu efektīvai padzīšanai no Ukrainas ir nepieciešami triecieni ienaidnieka aizmugurē, tostarp pašas Krievijas teritorijā.

ASV jaunajā palīdzības paketē Ukrainai ietilpst arī pretartilērijas radari, gaisa telpas novērošanas radari, prettanku raķetes "Javelin", 155 mm artilērijas lādiņi, Mi-17 helikopteri, taktiskie transportlīdzekļi, rezerves daļas un aprīkojums.

Uz Baidena paziņojumu par HIMARS raķešu sistēmu piegādāšanu Ukrainai ir reaģējusi arī Maskava. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka ASV "tīši pielej eļļu ugunij". "Šādas piegādes neveicina Ukrainas valdības vēlmi atsākt miera sarunas," sacīja, kā uzskata pētnieki, fašistiskās agresora valsts pārstāvis.

MLRS un HIMARS sistēmas Ukrainai dos iespēju dot precīzus triecienus pa ienaidnieka pozīcijām no lielāka attāluma. Abas sistēmas šauj vienas un tās pašas raķetes un sniedzamības attālums ir atkarīgs no raķešu veida. Ukrainai šādas sistēmas ir ļoti nepieciešamas, lai cīnītos pret Krievijas spēku artilērijas pārsvaru.

Smagākās kaujas pašlaik notiek Ukrainas austrumos ap Severodonecku, kur okupanti koncentrējuši milzīgus spēkus un nomāc ukraiņu aizsardzību ar masīvām artilērijas apšaudēm.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!