Foto: AP/Scanpix/LETA

Kodolizmēģinājumu Ziemeļkoreja pēdējoreiz veica 2017. gadā. Šis, kopumā sestais, tests apliecināja totalitārās valsts gūto progresu savas kodolprogrammas attīstīšanā. Tam sekoja asa vārdu apmaiņa starp Phenjanu un tās ārpolitiskajiem sāncenšiem, sankciju ieviešana un bažas par to, vai Korejas pussala nepārtaps par brutālas karadarbības saplosītu zemesgabalu.

No ļaunākā scenārija pasaule toreiz izvairījās. Spriedze mazinājās, un ķīviņā iesaistīto valstu līderi pat organizēja bezprecedenta diplomātiskās sarunas, veicinot optimismu par jaunu ēru – bez saspīlējumiem, kodolizmēģinājumiem un kara draudiem.

Šodien – piecus gadus vēlāk – par būtiskiem uzlabojumiem runāt diemžēl nevaram. ASV amatpersonas brīdina, ka Phenjana kuru katru brīdi var veikt septīto kodolizmēģinājumu, uz to solot "ātru un spēcīgu atbildi". Arī jaunais Dienvidkorejas priekšstāvis pret Phenjanu solījis īstenot stingrāku politiku. Ringa otrā pusē – allaž šovinistiskā Ziemeļkorejas dūru vicināšana un mēģinājumi iedvest bailes tajos, kuri atļāvušies nekrist ceļos Kima Čenuna vadītā režīma priekšā.

Kims pievērš uzmanību


Aizvadīto divu gadu laikā Ziemeļkorejas jautājums tika atbīdīts uz pasaules nozīmīgāko aktualitāšu plīts aizmugurējā riņķa. Phenjanas kodolprogrammu aizēnoja Covid-19 pandēmija, kas kardinālus soļus lika spert arī Kima režīmam – Ziemeļkoreja slēdza robežas ar ārpasauli, cenšoties nepieļaut vīrusa iekļūšanu un izplatību savā zemē.

Jaunais koronavīruss gan nenoveda pie vērā ņemamām izmaiņām Ziemeļkorejas ārpolitikā – kaujinieciskā retorika pret ASV un to sabiedrotajām, kā arī pompozas militārās parādes skaidri norādīja, ka Phenjana neatkāpjas no pīlāriem, uz kuriem tā būvējusi savus kontaktus ar pārējo pasauli.

2022. gadā Phenjana nolēma par sevi atkal atgādināt skaļāk un īstenoja vairākus raķešu izmēģinājumus. Kā norādījis ASV īpašais pārstāvis Ziemeļkorejā Sungs Kims, totalitārā valsts šogad testējusi 31 raķeti. Šis skaits pārspējis iepriekšējo rekordu – 25 izšautas raķetes 2019. gadā, norāda britu raidsabiedrība BBC. Un ir tikai jūnijs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!