Foto: AFP/Scanpix/LETA

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena otrdien uzsākusi kampaņu, lai panāktu atkārtota neatkarības referenduma izsludināšanu, uzsverot, ka Skotijai ekonomiski klāsies labāk ārpus Apvienotās Karalistes.

Stērdžena, kas vienlaikus ir Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere, nododot atklātībai pirmo dokumentu kopu, kurā pamatota neatkarības nepieciešamība, paziņoja, ka pienācis laiks formulēt jaunu un labāku Skotijas nākotnes redzējumu.

2014.gadā notikušajā referendumā 55% skotu atbalstīja Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, taču Stērdžena paziņojusi, ka vēlas līdz 2023.gada nogalei sarīkot atkārtotu referendumu.

Otrdien viņa norādīja, ka pēc SNP uzvaras pagājušajā gadā notikušajās vēlēšanās, solot panākt jaunu tautas nobalsošanu, Skotijas reģionālajam parlamentam esot "neapstrīdamas demokrātiskas pilnvaras" sarīkot atkārtotu referendumu.

Kopā ar zaļajiem, kas arī atbalsta Skotijas neatkarību, SNP reģionālajā parlamentā veido vairākuma koalīciju, taču Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona vadītā centrālā valdība iebilst pret atkārtota referenduma rīkošanu, apgalvojot, ka šis jautājums ticis izšķirts jau 2014.gadā.

Taču Stērdžena uzstāj, ka situācija kopš tā laika ir fundamentāli mainījusies, jo Lielbritānija ir izstājusies no Eiropas Savienības (ES), pret ko vairākums skotu iebilda.

"Ja mēs 2014.gadā būtu zinājuši visu par ceļu, kādu Lielbritānija izvēlēsies, tad, man nav šaubu, Skotija toreiz būtu teikusi [neatkarībai] "jā"," intervijā britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC norādījusi Stērdžena.

Viņa pavēstīja, ka pirmajā dokumentu kopā, kas sagatavota reģionālās valdības programmas "Jaunās Skotijas celtniecība" ietvaros, analizētas problēmas, kādas sagaida neatkarīgo Skotiju, kā arī izklāstītas metodes, kā vairot Skotijas labklājību un padarīt to par dzīvošanai piemērotāku vietu.

Tāpat kā Velsai un Ziemeļīrijai, Skotijai ir reģionālais parlaments un reģionālā valdība, kuras pilnvarās ir veidot patstāvīgu veselības aprūpes un izglītības politiku. Tikmēr centrālās Lielbritānijas valdības kontrolē atstātas tādas jomas kā aizsardzība un fiskālā politika.

Opozīcijā esošās partijas kritizē Stērdženu par pārāku pievēršanos neatkarības referendumam, atstājot novārtā citus jautājumus, piemēram, tautsaimniecības atlabšanu pēc Covid-19 pandēmijas, kā arī pieaugošo dzīves dārdzību.

Donalds Kamerons, kurš pārstāv skotu torijus, norādījis, ka atkārtotais referendums raisīs asas debates un sašķels sabiedrību, kas Skotijai šobrīd esot vismazāk vajadzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!