Foto: AFP/Scanpix/LETA
Šrilankas parlamenta deputāti par valsts prezidentu ievēlējuši bijušo premjerministru Ranilu Vikremesingi, neskatoties uz viņa nepopularitāti sabiedrībā, ziņo medijs BBC.

Ar 134 balsīm par, 82 pret, parlamenta balsojumā Vikremesinge uzvarēja savu galveno sāncensi uz šo amatu Dullasu Alahapperumu.

Prezidenta uzdevums tagad būs atjaunot sabiedrisko kārtību pēc mēnešiem ilgiem masu protestiem. Papildus tam, Šrilanka ir faktiski bankrotējusi un saskaras ar akūtu pārtikas, degvielas un citu svarīgu resursu trūkumu.

Vikremesinge arī norādīja, ka valsts ir ļoti grūtā situācijā, piebilstot, ka priekšā ir "lieli izaicinājumi". Viņa mērķis ir atjaunot politisko stabilitāti, lai valsts varētu atsākt sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu.

Tomēr Vikremesinges ievēlēšana valstī var izraisīt vēl lielāku nemieru un masveida protestus. Pirms vēlēšanu rezultātu paziņošanas ap parlamentu tika izveidotas barikādes, un karavīri, gatavojoties jebkādiem protestiem, tika izvietoti pa visu teritoriju.

Pēdējo divu nedēļu laikā protestētāji ir aicinājuši Vikremesingi atkāpties no premjerministra amata, jo uzskata, ka viņš ir daļa no politiskās elites, kas ir vainīga pie ekonomiskās krīzes valstī.

Šrilankas eksprezidents Gotabaja Radžapaksa aizvadītajā nedēļā, protestu dēļ, aizbēga no valsts un atkāpās no prezidenta amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!