Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pentagons licis aviācijas bāzes kuģim "USS Ronald Reagan" palikt reģionā netālu no Taivānas, lai "uzraudzītu situāciju" laikā, kad pieaugusi spriedze Taipejas-Pekinas starpā, raksta "Politico".

Tāpat ASV lēmušas atlikt plānoto starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Minuteman III" izmēģinājumu, lai izvairītos no spriedzes palielināšanās, žurnālistiem sacīja Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.

"Kamēr Ķīna iesaistās destabilizējošās militārās mācībās ap Taivānu, ASV tā vietā demonstrē atbildīgas kodolvalsts uzvedību, samazinot kļūdainu aprēķinu un nepareizas uztveres risku," par lēmumu sacīja Kērbijs. "Mēs nemeklēsim un nevēlamies krīzi," norādīja Kērbijs. "Tajā pašā laikā mēs netiksim atturēti no darbības jūrās un debesīs virs Klusā okeāna rietumu reģiona," viņš piebilda.

Reaģējot uz ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīti Taivānā, Pekina ir sākusi plašas militārās mācības, palaižot raķetes virs Taivānas un izvietojot karakuģus ap salu.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas, asi kritizējot valstis, kuras veido jebkāda veida diplomātiskās attiecības ar Taivānu. Pēdējo gadu laikā pieaugušas bažas, ka Pekina varētu veikt militāru iebrukumu, lai pakļautu Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!