Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna ir atteikusies no atsevišķām prasībām, uz kurām tā uzstāja, lai piekristu atjaunot 2015. gadā parakstīto kodolvienošanos, aģentūrai “Reuters” pavēstījusi ASV amatpersona.

Starp prasībām, no kurām atteikusies Teherāna, esot pieprasījums, ka starptautiskie inspektori pārtrauc dažas Irānas kodolprogrammas izmeklēšanas.

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka, lai gan Teherāna ir teikusi, ka Vašingtona ir piekāpusies, Irāna ir atteikusies no dažām galvenajām prasībām. "Viņi atgriezās pagājušajā nedēļā un būtībā atcēla galvenos sarunu šķēršļus," sacīja amatpersona.

"Mēs domājam, ka viņi beidzot ir (..) atgriezušies darījumā ar nosacījumiem, ko prezidents Baidens var pieņemt," piebilda amatpersona. "Ja mēs šodien esam tuvāk [vienošanās atjaunošanai], tas ir tāpēc, ka Irāna ir mainījusi pozīciju. Viņi piekāpās jautājumos, kurus viņi ir virzījuši no paša sākuma."

Amatpersona sacīja, ka joprojām pastāv domstarpības starp ASV un Irānu un "var būt nepieciešams nedaudz ilgāks laiks", lai panāktu galīgo vienošanos, ja tāda ir iespējama. "Mēs pašlaik pētām Irānas reakciju," sacīja amatpersona.

Iepriekš Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss sacīja, ka nav garantijas, ka darījums tiks noslēgts, sakot, ka "šo notiekošo diskusiju iznākums joprojām ir neskaidrs, jo joprojām pastāv nepilnības".

Vašingtonai saskaņā ar līguma nosacījumiem būtu jāatceļ dažas sankcijas pret Teherānu, taču ASV amatpersonas norāda, ka atgriešanās pie darījuma ir ļoti svarīga, lai novērstu kodolkrīzi Tuvajos Austrumos.

ASV eksprezidents Donalds Tramps 2018. gadā paziņoja par Savienoto Valstu izstāšanos no Irānas kodolvienošanās. Šis līgums paredzēja būtiskus ierobežojumus Irānas kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu. Tramps līgumu kritizēja, kā vienu no tā vājajām vietām izceļot faktu, ka tas neierobežo Irānas raķešu programmas un destabilizējošās aktivitātes reģionā. Pašreizējais ASV līderis Džo Baidens mēģinājis atjaunot šo 2015. gadā parakstīto vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!