Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina guvusi lielus panākumus, karā pret iebrucējiem ieročus un tehniku pielietojot dažādos radošos veidos, raksta amerikāņu medijs "The New York Times".

Kā medijam norādījuši eksperti un ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji, sākot no Krievijas karaflotes flagmaņa "Moskva" nogremdēšanas aprīlī līdz uzbrukumam okupantu aviobāzei Krimā augustā, ukraiņi amerikāņu un citus ieročus izmantojuši negaidītos veidos.

Piemēram, Ukrainas spēki ātrāk pārvieto raķetes, uzstādot tās uz kravas automašīnām. Savukārt kaujas spējas jūrā palielinājusi raķešu sistēmu uzstādīšana uz ātrgaitas kuteriem.

Kāds augsta ranga Pentagona pārstāvis medijam atklāja, ka Ukraiņi amerikāņu pretradaru raķetes HARM uzmontējuši padomju iznīcinātājiem MiG-29, lai gan skaitās, ka šie lidaparāti ar konkrētajiem ieročiem nav savietojami.

"Nevar vienkārši piekārt jebkuru raķeti jebkurai lidmašīnai, šeit ir iesaistīta avionika un daudz citu augstas veiktspējas lidmašīnas aspektu. Un viņi to izdarīja," medijam komentē bijušais ASV spēku Eiropā komandieris Bens Hodžess.

Bruņojuma ekspertiem par pārsteigumu Ukraina turpina okupantu mērķus iznīcināt ar klusas gaitas kaujas droniem "Bayraktar" un lētiem plastmasas lidaparātiem, kas pielāgoti granātu vai citu sprāgstvielu nomešanai.

ASV militārie ierēdņi ir neizpratnē, kāpēc Krievijas daudzlīmeņu pretgaisa aizsardzības sistēmas nav izrādījušās pietiekami efektīvas cīņai pret bezpilota lidaparātiem, kuriem nav aizsardzības sistēmas, kuri ir viegli nosakāmi ar radaru un lido ar nelielu ātrumu ap 130 kilometriem stundā.

Par spēju nogalināt okupantus neparastos veidos ukraiņi tiek salīdzināti ar astoņdesmito gadu TV seriāla varoni Makgaiveru, kurš, izmantojot dažādus sadzīves priekšmetus, izkļūst no sarežģītām situācijām, atzīmējis Hodžess.

Ukraiņu inženiertehniskā attapība krasi kontrastē ar Krievijas spēku lēno virzību un to ofensīvas raksturu, piebilst eksperti.

Arī uzbrukumi Krievijas militārajiem objektiem Krimā demonstrē ukraiņu spējas, turpina medijs.

Piemēram, 9. augusta trieciens pa aviobāzi Saki noticis bez ASV un citu Rietumu partneru brīdināšanas. Turklāt ukraiņu specvienība un partizāni izmantojuši improvizētus ieročus, sprāgstvielas un taktiku.

"Darbības Krimas pussalā, iespējams, iezīmē jaunu kara fāzi, kurā ukraiņi pāriet uzbrukumā ar neregulāru militāro kampaņu, kuras mērķis izstumt Krieviju no zonas, kuru tā uzskatīja par drošu," medijam komentē bijušais Pentagona darbinieks CIP aģents Miks Malrojs.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!