Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas Prezidenta birojs izplatījis aicinājumu rūpīgi pārbaudīt informāciju par kaujas darbībām Ukrainas dienvidos un atturēties no avotu informācijas publiskošanas par notiekošo, kā arī subjektīvu viedokļu paušanas, vēsta aģentūra UNIAN.

"Saprotu mūsu vēlmes un sapņus. Bet tomēr piedāvāju turēties pie piesardzības, komentējot jebkuras mūsu militārās darbības. Tāpēc, izmantojot izdevību, vēlreiz atgādinu visiem politiķiem, ekspertiem un viedokļa līderiem (skaidrs, ka viņi visu zina labāk par tiešajiem izpildītājiem), cik svarīgi ir nemanipulēt un nespekulēt ar informāciju par militārās operācijas gaitu līdz oficiāliem Bruņoto spēku un Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumiem. Vēlreiz par galveno – pirms oficiāliem paziņojumiem nevajag supersensacionālus paziņojumus," teica Prezidenta administrācijas pārstāvis Mihals Podoļaks.

Viņš arī aicināja žurnālistus šodien un turpmākās dienas rūpīgi pārbaudīt savus avotus un nedižoties ar savu informētību un avotiem no iekšpuses, bet strādāt profesionāli, cienot Ukrainas aizstāvjus. "Nav šaubu, ka mūsējie strādā pareizi," uzsver Podoļaks.

Vēstīts, ka medijos pirmdien izplatījās ziņas, ka Ukrainas spēki sākuši uzbrukumu valsts dienvidos un ka atsevišķas okupantu vienības Hersonas apgabalā pametušas pozīcijas, bet Ukrainas spēki pārrāvuši iebrucēju pirmo aizsardzības līniju.

Operatīvā pavēlniecība "Dienvidi", kas sākotnēji ziņoja par okupantu atkāpšanos no savām pozīcijām Hersonas apgabalā, vēlāk paziņoja, ka tagad līdz jaunumiem ir jāpaciešas, jo pats galvenais ir "klusuma ievērošana", ziņo "Liga.net".

Arī Ukrainas dienvidu aizsardzības preses centra vadītāja Nataļja Gumenjuka aicināja ievērot "klusumu". "Jebkurai militārajai operācijai ir nepieciešams klusums. Hibrīdkara apstākļos tāda reakcija uz jaunumiem no frontes kaitē Ukrainas Bruņotajies spēkiem. Ziņa par uzbrukumu dienvidu virzienā ir, tā iedvesmo ukraiņus. Bet pagaidām ir jāsaprot, ka jebkuras darbības sākumā ir jāpabeidz, tikai tad tām būs rezultāts. Tagad ir jāpagaida un jāsaprot militāro vienību darbības noteikumi un sekas," Gumenjuku citē UNIAN.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!