Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija apzināti uzbrūk kritiskajai infrastruktūrai, lai atstātu Ukrainas cilvēkus bez gaismas un siltuma, taču Maskava Ukrainu neiebiedēs un neko nepanāks, jo ukraiņi jebkurā gadījumā izvēlas dzīvi bez Krievijas, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Pilnīgs [elektrības] atslēgums Harkivas un Doņeckas reģionos, daļējs Zaporižjas, Dņipropetrovskas un Sumu reģionos. Krievijas federācijas teroristi paliek teroristi un uzbrūk kritiskajai infrastruktūrai. Nav militāru objektu, mērķis ir atņemt cilvēkiem gaismu un siltumu," otrdienas vakarā tviterī rakstīja Zelenskis.


Savukārt Ukrainas prezidenta "Facebook" kontā publicēts emocionālāks ieraksts ar veltījumu Krievijai, skaidrojot, ka labāk ir bez gāzes un gaismas nekā dzīvot kopā ar agresoru.

"Pat caur nepārvaramai tumsai Ukraina un civilizētā pasaule skaidri redz šos terora aktus. Apzināti un ciniski raķešu triecieni civilajai infrastruktūrai," teikts ierakstā.

"Vai jūs joprojām domājat, ka mēs esam viena tauta? Vai jūs joprojām domājat, ka varat mūs nobiedēt, salauzt un likt piekāpties? Jūs tiešām neko nesaprotat? Nesaprotat, kas mēs esam? Par ko mēs iestājamies? Par ko mēs runājam?," pauž Zelenskis.

"Lasiet no lūpām: Bez gāzes vai bez jums? Bez jums. Bez gaismas vai bez jums? Bez jums. Bez ūdens vai bez jums? Bez jums. Bez ēdiena vai bez jums? Bez jums," turpina prezidents.

"Aukstums, bads, tumsa un slāpes mums nav tik biedējošas un nāvējošas kā jūsu "draudzība un brālība". Bet vēsture saliks visu pa vietām. Un mēs būsim ar gāzi, gaismu, ūdeni un pārtiku.. un BEZ jums!" nobeidz prezidents.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!