Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Itālijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās svētdien uzvarējuši galēji labējie spēki ar Džordžas Meloni vadīto nacionālkonservatīvo partiju "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") priekšgalā. Tas rada bažas par iespējamu Romas tuvināšanos Maskavai laikā, kad Eiropa dara visu, lai pārtrauktu Krievijas brutālo iebrukumu Ukrainā, informē medijs "Al Jazeera".

Kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2018.gadā ieguva ceturto termiņu, daži labējā spārna līderi Itālijā izteica apsveikumus Krievijas līderim. “Iedzīvotāju griba šajās Krievijas vēlēšanās ir nepārprotama,” toreiz sociālajos medijos, sacīja Meloni.

Partija “Itālijas brāļi” varētu kļūt par lielāko politisko spēku un veidot labējā spārna koalīcijas valdību ar Mateo Salvina partiju un Silvio Berluskoni “Forza Italia” partiju. Iespējamība, ka koalīcija tiks veidota no partijām, kurām vēsturiski ir draudzīgas saites ar Krieviju, rada bailes, ka Roma varētu tuvināties Maskavai.

Meloni galvenais pretinieks nevilcinoties signalizēja par notiekošo. Kreisi centriskās Demokrātiskās partijas līderis Enriko Leta parādīja sevi kā kandidātu cīņā “par Itāliju, kas būs Eiropas sirdī. (..) Tie, kuri starptautiskajā arēnā būtu laimīgi, ja Džordža Meloni izcīnītu uzvaru, būtu Donalds Tramps, Vladimirs Putins un, Eiropā, Viktors Orbāns,” sacīja Leta, atsaucoties uz bijušo ASV prezidentu, Krievijas līderi un Ungārijas nacionālistisko, Maskavai draudzīgo premjeru.

Meloni centās mazināt šīs bažas, nosodot Krievijas “nepieņemamo liela mēroga kara darbību” un uzsverot Romas saikni ar Eiropas Savienību un NATO. “Mēs, bez šaubām, garantēsim Itālijas pozicionēšanu un mūsu tālāko atbalstu Ukrainas tautas varonīgajai kaujai,” pagājušajā mēnesī savas partijas galvenajā mītnē sacīja Meloni.

Vadošās partijas drūmā pagātne

Lai gan “Itālijas brāļi” ir centušies iekļauties aktuālajā kultūras un politikas telpā, kritiķi norāda uz partijas izcelsmi – Itālijas sociālo kustību, ko pēc Otrā pasaules kara dibināja līdera Benito Musolīni, Nacionālās fašistu partijas vadītāja, atbalstītāji.

Arī mūsdienās partiju pārstāv neo-fašistisks simbols - trīs krāsu liesma, un daži Musolīni pēcteči tiek uzskatīti par tiešiem partijas sabiedrotajiem, tostarp Kaijo Džūlio Čezāre Musolīni , līdera mazmazdēls, kurš bija arī Itālijas kandidāts Eiropas Parlamentā 2019. gadā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Meloni sabiedrotie ir nonākuši uzmanības centrā arī pēc apsūdzībām par nelikumīgu finansēšanu no Kremļa puses. Ir zināms, ka Berluskoni, kurš gatavojas atgriezties pēc tam, kad tika atcelts aizliegums, kas liedz viņam ieņemt valsts amatu, ir draugos ar Putinu un viņi ir uzturējušies viens otra brīvdienu mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!