Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivāna negrasās piekāpties, saskaroties ar "agresīviem draudiem" no Ķīnas, otrdien sacīja salas prezidente Cai Inveņa, salīdzinot Pekinas pieaugošo spiedienu pret Taipeju ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, raksta "Associated Press" (AP).

Prezidentes komentāri izskanējušu pēc Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa, kurā Āzijas lielvalsts vadošais politiskais spēks pastiprināja savus ilgstošos draudus vajadzības gadījumā ar spēku anektēt salu, kuru Pekina uzskata par daļu no savas teritorijas.

Uzrunājot starptautisko demokrātijas aktīvistu sanāksmi Taipejā, Cai sacīja, ka demokrātijas un liberālās sabiedrības saskaras ar lielākajiem izaicinājumiem kopš Aukstā kara. "Krievijas neprovocētais iebrukums Ukrainā ir piemērs. Tas parāda, ka autoritārs režīms darīs visu, kas nepieciešams, lai panāktu ekspansiju," norādīja prezidente.

"Taivānas iedzīvotāji ir pazīstami ar šādu agresiju. Pēdējos gados Taivāna ir saskārusies ar arvien agresīvākiem draudiem no Ķīnas," turpināja prezidente, starp tiem minot militāro iebiedēšanu un kiberuzbrukumus. "Tomēr pat pastāvīgu draudu apstākļos Taivānas iedzīvotāji nekad nav vairījušies no izaicinājumiem" un ir cīnījušies, lai strādātu pret autoritāriem spēkiem, kas vēlas graut viņu demokrātisko dzīvesveidu, izteicās Cai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!