Foto: AP/Scanpix/LETA

Riši Sunaks oficiāli kļuvis par Lielbritānijas premjerministru pēc tikšanās ar karali Čārlzu III Bekingemas pilī, raksta "Sky News".

Monarhs aicinājis premjeru sākt darbu pie jaunās valdības izveides.

Uzrunā pēc tikšanās ar karali Sunaks slavēja savas priekšteces Lizas Trasas "cēlo mērķi" uzlabot Apvienotās Karalistes ekonomisko izaugsmi. Taču viņš piebilda: "Tika pieļautas dažas kļūdas, kas nav radušās no sliktas gribas vai sliktiem nodomiem (..) tomēr [tika pieļautas] kļūdas."

Sunaks solīja risināt problēmas ar "līdzjūtību" un "izvirzīt ekonomikas stabilitāti un uzticību šīs valdības darba kārtības centrā".

Sunaks šogad ir jau trešais Apvienotās Karalistes premjerministrs un ieradīsies Dauningstrītā kā jaunākais premjers pēdējo divu gadsimtu laikā, atzīmē britu raidsabiedrība BBC.

Sunaks, kurš Borisa Džonsona valdībā bija finanšu ministrs, pirmdien kļuva par jauno Konservatīvās partijas līderi, kas nozīmēja arī kļūšanu par premjeru. Sunaku atbalstījusi vairāk nekā puse no toriju deputātiem. 42 gadus vecais politiķis kļuvis par pirmo Āzijas izcelsmes premjeru valsts vēsturē.

Premjera amatā viņš aizstās Lizu Trasu – politiķi, kurai viņš piekāpās iepriekšējā cīņā par toriju līdera posteni. Trasa premjeres krēslā noturējās vien 45 dienas, un pagājušajā nedēļā – pēc vairākām politiskām neveiksmēm, kuras ietvēra arī sava finanšu ministra atlaišanu – paziņoja par atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!