Foto: Imago/Scanpix/LETA

Pēc pagājušajā nedēļā notikušā incidenta ar raķetes nokrišanu Polijas teritorijā Vācija gaisa telpas aizsardzībai piedāvājusi Varšavai pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

To paziņojusi Vācijas aizsardzības ministre Kristīna Lambrehta. Vācijas valdība piedāvāšot Polijai arī turpmāku palīdzību gaisa telpas aizsardzībā ar "Eurofighter" iznīcinātājiem.

"Mēs piedāvājām Polijai palīdzību gaisa telpas aizsardzībai – ar mūsu iznīcinātājiem "Eurofighter" un pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot", Lambrehte paziņoja intervijā vācu laikrakstien "Rheinische Post" un "General-Anzeiger".

Savuārt Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks "Twitter" blogā ierakstījis, ka Vācijas piedāvātās "Patriot" sistēmas Varšava vēlas izvietot netālu no robežas ar Ukrainu.

"Šodien telefonsarunā ar Vāciju piedāvāju, lai sistēmas tiktu izvietotas Ukrainas robežas tuvumā," raksta ministrs.

Ziņots, ka 15. novembrī Krievija sarīkoja kārtējo masīvo raķešu apšaudi, palaižot pret mērķiem Ukrainā aptuveni 100 raķetes.

Divas "Krievijā ražotas" raķetes nokritušas arī Polijā netālu no Ukrainas robežas, bojā gāja divi cilvēki. Varšava veic incidenta izmeklēšanu un uzskata notikušo par negadījumu. NATO amatpersonas paziņoja, ka tās varētu būt nomaldījušās Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķetes, taču nevaino Ukrainu, jo tā aizsargājas pret Krievijas raķetēm. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gan uzstāja, ka Polijā nokritušās nav Ukrainas raķetes.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!