Foto: Paula Čurkste/LETA
No 28. aprīļa Rīgā, mākslas muzeja "Rīgas birža" Lielajā izstāžu zālē būs skatāma izstāde "Laikmeta refleksijas. Rietumu Bankas Latvijas glezniecības kolekcija", "Delfi" informē izstādes rīkotāji.
Rietumu Banka savu mākslas kolekcijas veidošanu uzsākusi pirms 30 gadiem; to veido gan Eiropas un Amerikas, gan Latvijas mākslinieku darbi. Izstādei "Laikmeta refleksijas" no šī krājuma izvēlēta Latvijas mākslinieku 20. gadsimta gleznu izlase, kas atspoguļo laikmeta realitātes pārdzīvojumu un ir būtiska Latvijas mākslas vēstures daļa. Izstāde būs publiski pieejama tikai vienu mēnesi – līdz 28. maijam; ikdienā eksponētie mākslas darbi atrodas bankas darba telpās.
Ainava un klusā daba ir vienas no populārākajām kolekcijas glezniecības tēmām, kas raksturo arī kultūrvidi. Mežu tāles, upes līči, jūras krasts un pilsētu skati, tāpat kā priekšmeti un ziedi spēj aktīvi paust radošās personības garu. Šie motīvi iedvesmojuši Konrādu Ubānu, Aleksandru Beļcovu, Ludolfu Libertu, Eduardu Kalniņu, Leo Svempu, Rūdolfu Pinni, Valdi Kalnrozi, Imantu Vecozolu un daudzus citus. Savukārt cilvēks visās savās izpausmēs vienmēr interesējis Jāni Ferdinandu Tīdemani, Jāni Pauļuku un Džemmu Skulmi. Saikne, kas vieno šos darbus, ir personiska un subjektīva, kā jau tas privātkolekcijās mēdz būt, kad pragmatiskie apsvērumi iet roku rokā ar iracionālu impulsu – patīk, un viss.

Rietumu Banka ir ilggadēja dažādu mākslas projektu atbalstītāja. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar banku īstenojis tādas vērienīgas izstādes un katalogu izdošanu kā "Gaismas metafizika. Ivana Aivazovska glezniecība" (2021), "Leons Baksts un viņa laiks" (2016), līdz šim lielāko Faberžē juvelieru nama darbu skati Latvijā (2012), "Ārzemju mākslas muzeja 20. gs. sākuma beļģu mākslas kolekcija" (2010), 19.–20. gadsimta krievu glezniecība no LNMM kolekcijas "Patiesība un skaistums" (2009), "Indonēzijas kultūras un amatniecības dienas" (2009), "Sevras porcelāns. 18.–21. gadsimts" festivāla "Francijas pavasaris" ietvaros (2007) un citus.

Izstādes laikā mākslas muzejs "Rīgas birža" piedāvās vairākus izglītojošos pasākumus, kas paredzēti gan bērniem, gan pieaugušajiem un senioriem.

Izstādes kuratore ir Vita Birzaka, scenogrāfiju veidojis Kristians Brekte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!