Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO Drošības padome 21.decembrī pirmo reizi 74 gadu laikā pieņēma rezolūciju par Mjanmu, kurā militārajai huntai pieprasīts pārtraukt vardarbību un atbrīvot visus politieslodzītos, informē medijs "Reuters".

"Šodien mēs esam nosūtījuši stingru vēstījumu militārpersonām, ka tās var nešaubīties - mēs sagaidām, ka šī rezolūcija tiks īstenota pilnībā," pēc balsojuma par Lielbritānijas izstrādāto rezolūciju sacīja Lielbritānijas ANO vēstniece Barbara Vudvarda.

"Mēs esam arī nosūtījuši skaidru vēstījumu Mjanmas iedzīvotājiem, ka mēs meklējam ceļu, lai sargātu viņu tiesības, vēlmes un intereses," norādīja Vudvarda.

Pastāv neskaidrība, kā tikt galā ar Mjanmas krīzi, kamēr Ķīna un Krievija spēcīgi iestājās pret jebkādu ANO rīcību, tomēr 21.decembrī abas valstis kopā ar Indiju balsojumā atturējās. Pārējie 12 deputāti balsoja "par" , vēsta "Reuters".

"Ķīnai joprojām ir bažas," pēc balsojuma domei sacīja Ķīnas ANO vēstnieks, piebilstot, ka "nav ātra problēmas novēršanas ceļa. Tas, vai beigās to var vai nevar pienācīgi atrisināt, ir atkarīgs tikai no pašas Mjanmas." Vēstnieks sacīja, ka Ķīna ir vēlējusies, lai Drošības padome pieņemtu oficiālu paziņojumu par Mjanmu, nevis rezolūciju.

Krievijas ANO vēstnieks Vasilijs Ņebenzija sacīja, ka Maskava situāciju Mjanmā neuzskata par draudu starptautiskajam mieram un drošībai, un tāpēc uzskatīja, ka tajā ANO Drošības padome iesaistīties nedrīkst.

Savukārt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens atzinīgi novērtēja rezolūcijas pieņemšanu. "Tas ir svarīgs Drošības padomes solis, lai risinātu krīzi un izbeigtu Mjanmas militārā režīma saasinātās represijas un vardarbību pret civiliedzīvotājiem," sacīja Blinkens.

Līdz šim Drošības padome bija vienojusies tikai par oficiāliem paziņojumiem par Mjanmu. Sarunas par Drošības padomes rezolūcijas projektu sākās septembrī. Sākotnējais teksts mudināja izbeigt ieroču nodošanu Mjanmai un iestājās par sankcijām, taču kopš tā laika šāda veida uzstādījumi ir izņemti, raksta "Reuters".

Šī brīža pieņemtajā rezolūcijā paustas "dziļas bažas" par militāro spēku ilgstošo ārkārtas stāvokli, sagrābjot varu, un tās "smago ietekmi" uz Mjanmas iedzīvotājiem.

ANO rezolūcija mudina ieviest "konkrētus un tūlītējus pasākumus" miera plāna veidošanai, par ko vienojusies Dienvidaustrumāzijas valstu asociācija ASEAN. Tā aicina "atbalstīt demokrātiskas iestādes un procesus un veidot konstruktīvu dialogu saskaņā ar tautas gribu un interesēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!