Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons apgalvo, ka Turcijas prasības Zviedrijai, lai tā varētu iestāties NATO, ir pārāk augstas, taču Kristersons ir pārliecināts, ka Ankara apstiprinās Stokholmas pievienošanos, informē medijs "Al Jazeera".

Zviedrija ir pārliecināta, ka Turcija apstiprinās tās pieteikumu par iestāšanos militārajā aliansē, taču Stokholma nav gatava izpildīt visus nosacījumus, ko Ankara izvirzījusi kā priekšnosacījumu Zviedrijas uzņemšanai aliansē.

"Turcija apstiprina, ka esam darījuši to, ko solījām paveikt, bet Ankarai ir arī citas prasības, kuras nevaram vai nevēlamies īstenot, " drošības konferences laikā sacīja premjerministrs Ulfs Kristersons.

Somija un Zviedrija 2022.gadā parakstīja trīspusēju vienošanos ar Turciju, kuras mērķis ir novērst Ankaras iebildumus pret ziemeļvalstu dalību NATO.

Abas Ziemeļvalstis savu iestāšanās procesu militārajā aliansē uzsāka 2022.gadā pēc Krievijas veiktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, bet Turcija ir paudusi iebildumus pret šo valstu dalību un apsūdzējusi tās par patvēruma sniegšanu kurdu kaujiniekiem.

Prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vadītā valsts atteicās apstiprināt savu dalību, kamēr abas valstis nespers prasītos soļus, tostarp pievienosies Turcijai, cīņā pret Kurdistānas Strādnieku partiju, kuru ASV un Eiropas Savienība ir definējušās kā "teroristu" grupējumu.

Zviedrijai ir saites ar kurdu diasporu, kas ir bijusi sadursmes punkts starp šīm valstīm, tādēļ Turcija arī pieprasa izdot cilvēkus, kurus tā uzskata par "teroristiem".

Decembrī Zviedrijas Augstākā tiesa bloķēja trimdā izsūtītā turku žurnālista Bulenta Kenesa izdošanu, kas ir galvenā Ankaras prasība ratificēt Stokholmas dalību NATO. Turcija apsūdzējusi Kenesu 2016. gada mēģinājumā apvērsumā gāzt Erdoganu.

Līdz šim abu valstu pieteikumus vēl nav apstiprinājusi tikai Ungārija un Turcija 30 NATO dalībvalstu vidū.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns izteicies, ka Parlaments drīzumā apstiprinās gan Somijas, gan Zviedrijas iestāšanās, atstājot Turciju kā vienīgo, kas liek šķēršļus ziemeļvalstu dalībai aliansē.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka Zviedrijas un Somijas iestāšanos aliansē sagaida jau šogad, atzīstot, ka lēmums atkarīgs no Turcijas un Ungārijas parlamentiem.

"Es sagaidu, ka šo valstu iestāšanās notiks 2023. gadā, bet precīzu datumu negarantēšu, jo tas, protams, ir Turcijas un Ungārijas parlamentu suverēns lēmums," norādīja Stoltenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!