Foto: AP/Scanpix/LETA

Zviedrijai un Somijai ir jāizdod desmitiem politisko oponentu, kurus Ankara uzskata par teroristiem, lai Turcija apstiprinātu šo valstu dalību NATO, svētdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, raksta "Politico".

"Pirmkārt, viņiem ir jāizdod gandrīz 130 teroristi, lai viņu mēģinājumi [pievienoties NATO] gūtu atbalstu mūsu parlamentā; diemžēl viņiem tas vēl ir jāizdara," izteicās Erdogans.

Ungārija un Turcija ir vienīgās divas valstis, kurām vēl jāratificē Zviedrijas un Somijas pievienošanās aliansei. Lai gan Budapešta ir paziņojusi, ka atbalstīs Stokholmas un Helsinku centienus šī gada sākumā, Ankara vēl šādu soli nav spērusi.

Saskaņā ar "augstas Turcijas amatpersonas" teikto, ko pagājušajā sestdienā citēja medijs "The Guardian", Turcija, visticamāk, neatbalstīs abu Ziemeļvalstu pievienošanos NATO pirms nākamajām Turcijas vispārējām vēlēšanām, kas paredzētas jūnijā, bet varētu notikt aprīlī vai maijā.

Turciju sanikno ciešās saites, kas šīm abām valstīm, īpaši Zviedrijai, ir ar Kurdistānas strādnieku partiju (PKK). 1978. gadā izveidoto PKK Turcija un liela daļa starptautiskās sabiedrības, tostarp ASV un ES, ir atzinušas par teroristu organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!