Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nākamo divu mēnešu laikā gaidāms, ka Indija kļūs par apdzīvotāko valsti pasaulē, bet ņemot vērā, ka valsts nespēj saskaitīt savus iedzīvotājus, aptuveni gadu precīzs cilvēku skaits nebūs zināms, ziņo medijs "Al Jazeera".

Indijas iedzīvotāju skaitīšana norisinās reizi desmit gados. Arī 2021. gadā bija jāveic šī skaitīšana, tomēr tā aizkavējās pandēmijas dēļ. Šobrīd to ir aizturējuši tehniski un loģistikas šķēršļi un nav novērotas pazīmēs par drīzu skaitīšanas organizēšanu.

Eksperti apgalvo, ka kavēšanās ar šādu datu atjaunināšanu ietekmē plānus sociālajā un ekonomiskajā sektorā un lēmumus lielajā Āzijas ekonomikā. Šie dati iekļauj nodarbinātību, dzīvesvietu sadalījumu, kvalifikācijas konkrētās jomās, raksturīgo migrācijai un jaundzimušo mirstību.

Nacionālā publisko finanšu un politikas institūta pētniece Račna Šarma šo datu ieguves metodi raksturo kā neaizvietojamu un nepieciešamu. Tādus pētījumus kā patēriņa aptaujas un periodiskā darbaspēka aptaujas aprēķina no datiem par iedzīvotāju skaitu.

"Šī brīža aprēķinus sanāk veikt no desmit gadus vecas informācijas, kas nozīmē, ka dati ļoti atšķiras no reālās situācijas," komentēja Šarma.

2011. gadā Indija ieguva pēdējos datus par cilvēku skaitu. Šos datus izmanto arī, lai paredzētu nepieciešamo budžetu valdības tēriņiem, skaidroja Statistikas un Programmu īstenošanas ministrijas pārstāvis. Pārstāvis skaidroja, ka skaitīšanas loma aprobežojas ar iespējami labāko prognožu sniegšanu un komentēt skaitīšanas procesu viņš nevar.

Šī aizture skaitīšanas procesā ir saistīta ar valdības lēmumu uzlabot datu ieguves metodi ar tehnoloģiju palīdzību, uzsvēra citi valdības pārstāvji.

Iekšlietu ministrija komentējusi, ka programmatūru, kuru izmantos, lai ievāktu informāciju no mobilajām aplikācijām nepieciešams sinhronizēt ar jau esošajām datubāzēm, ieskaitot valsts ID kartēm. To visu ātri un operatīvi nav iespējams paveikt.

Iestāde, kas Indijā ir atbildīga par šo datu uzskaiti vēl nav atbildējusi aicinājumam komentēt situāciju.

Galvenā opozīcijas partija un premjerministra Narendra Modri pretinieki ir kritizējuši valdību datu vākšanas kavēšanā. Opozīcija aizdomas par datu aizkavēšanu, pamato ar valdības vēlmi pirms 2024. gada vēlēšanām noslēpt politiski sensitīvu informāciju, piemēram, bezdarba līmeni valstī.

"Šī valdība ir bieži demonstrējusi tās atklāto sāncensību ar statistikas datiem. Svarīgos jautājumos, piemēram, par nodarbinātības līmeni vai Covid – 19 izraisītiem nāves gadījumiem Modi valdība ir izvēlējusies slēpt datus," norādīja kongresa pārstāve Pavana Kēra.

"Es vēlos zināt uz kāda pamata viņu to apgalvo. Kādi ir sociālie parametri pēc kuriem mūsu sniegums pēdējos deviņos gados ir sliktāks nekā viņu sniegums 65 gados, kad valstī pie varas bija kongress," kritikai atbildēja pie varas esošās partijas pārstāvis Gopals Krišna Agarvals.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) paredz, ka līdz 14. aprīlim Indijas iedzīvotāju skaits varētu sasniegt 1 425 775 850, apsteidzot šī brīža Ķīnas populāciju.

2011. gadā Indijas populācija sasniedza 1,2 miljardus. Tas nozīmē, ka iedzīvotāju skaits 12 gadu laikā palielinājās par 210 miljoniem.

Indijā šo uzskaitījumu veic aptuveni 330 tūkstoši skolotāju, kuri apstaigā katru dzīves vietu vienreiz, lai uzskaitītu iedzīvotājus un pēc tam nāk otro reizi, lai uzdotu papildus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!