Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien, 27. februārī, tikšanās laikā Briselē Serbijas un Kosovas līderi bijuši labvēlīgi noskaņoti pret Eiropas Savienības vienošanos par attiecību normalizēšanu starp abām valstīm. Tomēr pārstāvji norāda, ka pakta īstenošanai nepieciešamas plašākas sarunas, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāvja Žuzepa Borela teikto, ziņo aģentūra "Reuters".

"Šodien ir sasniegts progress un es slavēju abas puses par viņu iesaisti. Tomēr, lai pārliecinātos, ka šodien pieņemtais tiks īstenots, ir jāpaveic vēl daudz darba. Ir svarīgi vienoties, bet vēl svarīgāk ir īstenot vienošanos," skaidro Borels.

Paktu dēvē par "Eiropas Savienības priekšlikumu", jo Eiropas Komisijā (EK) to atbalstījušas 27 ES dalībvalstis. Kā norāda Borels, tad abu valstu līderi ar vienošanos iepazīstināti aizvadītajā septembrī. Kopš tā laika abas puses ir iesaistījušās saspringtās diplomātiskās sarunās, paziņojumā uzskaita Borels.

"Man ir žēl, ka mēs vienošanos neparakstījām pirmdien. Mēs visi tai piekritām," komentēja Kosovas premjerministrs Albins Kurti. Tomēr Serbijas prezidents Aleksandarus Vučičs skaidroja, ka tas nav reālistiski: "Tas ir nopietns, garš, sarežģīts un nogurdinošs process."

Paktā Serbija atzīst Kosovu kā neatkarīgu valsti, piekrīt atzīt oficiālus dokumentus, piemēram, pases un mašīnu numurzīmes. Serbija arī sola nebloķēt Kosovas dalību starptautiskās organizācijās. Līdz šim, lai atturētu kaimiņvalsts pievienošanos Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO), Serbija ir paļāvusies uz Krieviju, ANO drošības padomes dalībniekiem, kuri noraidījuši Kosovas pieteikumu un citām valstīm, kuras neatzīst Kosovas neatkarību.

Pirmdien noslēgtajā paktā Kosova ir solījusi nodrošināt piemērotu pašpārvaldes līmeni valstī dzīvojošajai serbu kopienai. Tomēr ir paredzams, ka šīs vienošanās detaļas un citi strīdīgi jautājumi būs daļa no pielikuma par darījuma īstenošanu un iepriekšējām saistībām. Borels sacīja, ka pielikums ir jaunā darījuma "neatņemama sastāvdaļa", taču par to vēl nebija panākta vienošanās.

Borels solīja organizēt vēl vienu tikšanos, lai vienotos par detaļām.

Kosova savu neatkarību pasludināja 2008. gadā, gandrīz desmitgadi pēc kara, kas pārtrauca Serbijas īstenoto varu valsts teritorijā. Tomēr, neskatoties uz Kosovas neatkarību, Serbija joprojām valsti uzskata par savu teritoriju. Abu valstu nebeidzamās nesaskaņas ir izraisījušas bailes par iespējamu konflikta eskalāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!