Foto: EPA/Scanpix/LETA

Mjanmas hunta trešdien spērusi vēl vienu lielu soli politiskās opozīcijas apspiešanas kampaņā un izformējusi vairākus desmitus opozīcijas politisko partiju, arī gāztās valsts līderes Aunas Sanas Su Či partiju, jo tās nav ievērojušas pirms vēlēšanām noteikto reģistrācijas termiņu.

Su Či Nacionālā demokrātijas līga (NLD) ir viena no 40 partijām, par kuru izformēšanu dots rīkojums trešdien publicētajā vēlēšanu komisijas paziņojumā.

NLD jau paziņojusi, ka nereģistrēsies, un huntas solītās vēlēšanas raksturojusi kā farsu.

Armijas pārvaldītajā valstī, kur neatkarīgie mediji slēgti, bet vairums Su Či partijas līderu apcietināti, vēlēšanas nebūs nedz brīvas, nedz taisnīgas, norāda partija.

Atbilstoši armijas plāniem vēlēšanas bija paredzēts rīkot jūlija beigās. Bet februārī armijas vadība paziņoja, ka ārkārtas situācija tiek pagarināta par vēl sešiem mēnešiem, tādējādi atliekot laiku, kad vēlēšanas legāli var tikt sarīkotas.

Hunta janvārī izsludināja jaunu partiju reģistrācijas likumu, opozīcijas organizāciju iespējas piedalīties politiskajā cīņā ievērojami apgrūtinot. Tajā noteiktos kritērijus biedru, kandidātu un biroju skaitam partijai bez armijas atbalsta izpildīt ir grūti, it īpaši politisko represiju apstākļos.

Likumā bija noteikts, ka esošajām partijām ir atkārtoti jāpiesakās reģistrācijai vēlēšanu komisijā līdz 28.martam.

2020.gada vēlēšanās piedalījās 90 partijas, un aptuveni puse tagad ir izformēta.

Laikraksts "Global New Light of Myanmar" trešdien publicēja 50 esošo partiju sarakstu, kas ir reģistrējušās līdz otrdienas termiņam, un 40, kas nav. Tas nozīmē, ka ar trešdienu tās ir izformētas.

Mjanmas armija 2021.gada 1.februārī sagrāba varu valstī, gāžot Su Či valdību. Militārā hunta apspiež demokrātiskos protestus, vajā režīma pretiniekus.

Vietējo aktīvistu apkopotā informācija liecina, ka, drošības spēkiem vēršoties pret protestu kustību, nogalināti vairāk nekā 2200 civilistu, arestēti vairāk nekā 15 000.

Militārā hunta izdara spiedienu arī pret medijiem, cenšoties kontrolēt informācijas plūsmu. Tiek traucēta interneta darbība un atņemtas darbības licences vietējiem plašsaziņas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!