Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kostromas pilsēta un tās vārdā nosaukta elitāra Krievijas armijas vienība kļuvusi par vienu no spilgtākajiem piemēriem tam, kādu iespaidu uz agresorvalsti atstājis Maskavas uzsāktais karš pret Ukrainu.

331. gvardes desantu pulka, ko bieži dēvē par Kostromas gaisa desanta pulku, gaitas padziļināti pētījusi britu raidsabiedrība BBC. Prestižais medijs izmeklēšanu sācis neilgi pēc Krievijas iebrukuma sākuma, un tā palīdzējusi atklāt gan militāro, gan arī sociālpolitisko iespaidu, ko uz Kostromu atstājis Krievijas karš Ukrainā.

Līdz pagājušā gada aprīlim apstiprināti 39 bojāgājušie, 62 līdz jūlija beigām, un tagad pulka upuru skaits ir sasniedzis 94. Faktiskais mirušo skaits, iespējams, ir daudz lielāks. Daži karavīri ir no pilsētām ārpus Kostromas, kas padara informācijas iegūšanu par viņiem daudz grūtāku. Ir ziņots, ka vairāki karavīri ir pazuduši bez vēsts – daži no tiem var būt mirušo vidū. Aplūkojot smagi ievainotos vai gūstā nonākušos, var pieņemt, ka Ukrainas karš pulkam ir radījis vairākus simtus karavīru lielus zaudējumus, raksta BBC.

Liela daļa darba, analizējot šīs vienības zaudējumus karā Ukrainā, ir saistīta ar sociālo mediju profilu izpēti vietnē "V'Kontakte" un vietējo mediju ziņojumiem. Informācijas apstiprināšanai izmantoti arī "Google Street View" un satelīta attēli. Vienā video, kas atklāts vietnē "V'Kontakte", bija redzami karavīru kapi kapsētā uz ziemeļaustrumiem no Kostromas. Videoklipos redzamie kapi sakrīt ar apkopoto kritušo karavīru vārdiem.

Dzīvību zaudējums ir izraisījis plašu rezonansi Kostromā, kas atrodas aptuveni 300 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Maskavas un kurā dzīvo aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju. Kādā vietējā tīmekļa vietnē pagājušā gada pavasarī tika atzīmēts, ka viss PSRS-Afganistānas karš, kas ilga deviņus gadus, pilsētai izmaksājis 56 karavīrus. Smagie zaudējumi Ukrainā vietējām varas iestādēm radījuši sarežģītu politiskās vadības uzdevumu.

Zaudējumi un pat smagi ievainoto vīriešu atgriešanās ir radījuši rezonansi vietējā sabiedrībā. Dažas nedēļas pēc kara sākuma, viens "V'Kontake" lietotājs izteicās: "Gandrīz katru dienu tiek publicētas mūsu Kostromas zēnu fotogrāfijas. Tas man uzdzen drebuļus. Kas notiek? Kad tas beigsies?"
Kad vietējā televīzija pirms sešiem mēnešiem rādīja mobilizētos desantniekus pulka parādes laukumā, tā arī atskaņoja gubernatora Sergeja Sitņikova izteikumus: "Es novēlu jums labu veselību, panākumus, visu uzdevumu izpildi (..) un, lai jūs atgrieztos mājās dzīvi." Desantnieku piesaistīšana, kas bija daļa no plašākas Krievijas mobilizācijas, atklāj to, cik lielā mērā karš Ukrainā ir izsmēlis valsts profesionālo armiju, atzīmē BBC.

Kopumā šajā vienībā ietilpa ap 1500-1700 karavīru. Pirmo reizi to nosūtot uz Ukrainu 2022. gada februārī, no tā izvietoja divas bataljonu grupas, kopā iesaistot 1000–1200 karavīru. Pēc smagiem zaudējumiem neveiksmīgajā mēģinājumā sasniegt Kijivu pulks tika atsaukts un atjaunots Krievijas dienvidu pilsētā Belgorodā pagājušajā vasarā.

Turpinājumā pulku pārvietoja pa visiem galvenajiem kauju sektoriem - vasaras sākumā Izjumā, vēlāk Hersonā un tagad tas nosūtīts atpakaļ uz Donbasu. Pārraugot datumus, kas norādīti paziņojumos par karavīru nāvi Kostromas sociālajos medijos, ir iespējams noskaidrot, kad (un bieži vien arī kur) vienība tika izmantota. Piemēram, nāves gadījumu kopa februārī norāda uz pulka elementiem, kas bija iesaistīti Kreminā.

Katru reizi, kad tiek meklēti kritušo aizstājēji, sākotnējais karavīru sastāvs kļūst mazāks un samazinās arī vienības kopējais apjoms - tagad frontē varētu būt ne vairāk kā 300–400 vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!