Foto: AP/Scanpix/LETA

Situācijā, kad Rietumi Krievijai pret Ukrainu izvērstā kara dēļ noteikuši sankcijas, Ķīna atbalsta Krievijas ekonomiku, trešdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, aliansē vairojoties bažām par arvien ciešākajām Pekinas un Maskavas attiecībām.

NATO ārlietu ministriem Briselē bija sarunas ar Āzijas un Klusā okeāna reģiona partneriem Japānu, Dienvidkoreju, Austrāliju un Jaunzēlandi par pieaugušajiem Ķīnas radītajiem izaicinājumiem.

"Ķīna atsakās nosodīt Krievijas agresiju. Un tā atbalsta Krievijas ekonomiku," pavēstīja Stoltenbergs. "Laikā, kad Pekina un Maskava vēršas pret likumos balstītu starptautisko kārtību, ir vēl svarīgāk, ka mēs turpinām turēties kopā."

Aicinājums uz vienotu nostāju izskan laikā, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons ieradies Pekinā, kur viņš runās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Ķīnas galvaspilsētā Makrons sacīja, ka ikviens, kas palīdz agresoram Krievijai tās karā pret Ukrainu, būtu uzlūkojams kā līdzzinātājs.

Bet viņš arī sacīja, ka Ķīna var spēlēt nozīmīgu lomu centienos atrast ceļu uz mieru Ukrainā un ka Eiropa nedrīkst nošķirties no Ķīnas.

Stoltenbergs savukārt atkārtoja Rietumu brīdinājumus, ka Ķīna nedrīkst piegādāt ieročus Krievijas karam pret Ukrainu.

Kā sacīja Stoltenbergs, NATO līdz šim nav varējusi apstiprināt, ka Pekina piegādā ieročus Krievijai.

"Ķīna zina, ka sekas būs smagas," ja tā šādi rīkosies, viņš brīdināja.

Stoltenbergs arī sacīja, ka viņš uzaicinājis četrus Āzijas un Klusā okeāna reģiona partnerus uz NATO samitu jūlijā Viļņā, aliansei izvērtējot iespējas stiprināt saites ar šo reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!