Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šogad februārī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē līdzīgi kā citās Eiropas pilsētās parādījās karā Ukrainā sašautie krievu okupantu tanki, kas atgādināja par Krievijas uzsākto agresīvo iebrukumu Ukrainā. Tomēr Vācijā tanka izvietotājiem akcija beigusies ar bēdīgu pārsteigumu, jo Berlīnes pašvaldība viņiem piestādījusi rēķinu par pilsētas zemes izmantošanu.

Februāra nogalē Ukrainā iznicinātā krievu tanka vraks Berlīnes centrā Unter den Linden bulvārī pretī Krievijas vēstniecībai nostāvēja četras dienas. Šobrīd tanks jau atrados Nīderlandē.

Pagājušajā nedēļā akcijas iniciatori Enno Lence un Vīlands Gībels saņēma atgādinājumu no Berlīnes pašvaldības, ka viņiem par 43 kvadrātmetru pilsētas zemes izmantošanu ir jāmaksā 806,20 eiro. Apmaksai ir dota viena nedēļa, ziņo laikraksts “Berliner Morgenpost”.

Tanka novietotāji atzīst, ka “biezajā līgumā” nav ievērojuši, ka viņiem būs jāmaksā par milzīgā metāla vraka novietošanu. Kā izrādās abi vācieši akciju bija noformējuši kā mākslas projektu, un, ja tas Berlīnē aizņem pilsētas zemi, par to ir jāmaksā noma. Ja tanka izstādīšana būtu kā demonstrācija, nomas maksa netiktu iekasēta. Tomēr šajā gadījumā pašvaldība varētu neļaut tanku nolikt tieši pretī Krievijas vēstniecībai.

“Berliner Morgenpost” atgādina, ka sākotnēji Berlīnes pašvaldība negribēja pieļaut saspridzinātā T-72B izvietošanu pilsētas centrā sakot, ka plānotajai akcijai nav nekāda sakara ar mākslu pilsēttelpā, bet gan tā ir skaidra politiska provokācija ar militāriem izteiksmes līdzekļiem. Arī kara tehnika, pat ja tā tiek pasludināta par mākslas objektu, būtiski ietekmēšot Unter den Linden bulvāra izskatu. Tomēr beigās Berlīnes Administratīvā tiesa lēma par labu akcijas organizatoriem, un tanks vairākas dienas bija pagriezis stobru uz Krievijas vēstniecības pusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!