Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV vēstnieks Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzējis valsti ieroču piegādē Krievijai, neskatoties uz tās pausto neitralitāti Ukrainas karā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Vēstnieks Rūbens Bridžetijs apgalvoja, ka pagājušā gada decembrī Keiptaunā Krievijas kuģis tika piekrauts ar munīciju un ieročiem. DĀR prezidenta Sirila Ramafosas birojs paziņoja, ka ir vīlies par šiem apgalvojumiem un norādīja, ka nav sniegti pierādījumi to atbalstam.

Bridžetijs ceturtdien preses brīfingā Pretorijā sacīja, ka Vašingtonai ir bažas par Āfrikas valsts neitrālo nostāju Krievijas iebrukuma Ukrainā kontekstā. Viņš atsaucās uz kravas kuģa piestāšanos Saimontaunas jūras kara flotes bāzē no pagājušā gada 6. līdz 8. decembrim, un pauda pārliecību, ka tas bijis piekrauts ar ieročiem un munīciju, "kad tas devās atpakaļ uz Krieviju".

Pēc apsūdzībām DĀR valdība paziņoja par neatkarīgas izmeklēšanas izveidi, ko vadīs pensionēts tiesnesis, paziņoja prezidenta biroja pārstāvis. ASV jau vairākus mēnešus ir kritiski izteikušās par DĀR tuvajām attiecībām ar Krieviju. Vašingtona arī paudusi bažas par DĀR dalību militārajās mācībās ar Krieviju un Ķīnu.

DĀR iepriekš atturējās no ANO balsojuma, kurā tika nosodīts Krievijas iebrukums Ukrainā. Tā arī atteicās pievienoties ASV un Eiropai sankciju noteikšanā pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!