Foto: Reuters/ Scanpix/ LETA

Ukrainas pusē karojošā krievu vienība leģions "Krievijas brīvība", kas kopā ar "Krievu brīvprātīgo korpusu" (RDK) pirmdien sāka reidu Krievijas Belgorodas apgabalā, apgalvo, ka operācijas laikā sagrauti Federālā drošības dienesta (FSB) spēki, kā arī iznīcināta Krievijas armijas motorizēto strēlnieku rota.

Leģiona "Telegram" kanālā otrdien, 23. maijā, publicētā paziņojumā teikts, ka "miera uzturēšanas operācijas" mērķis bijis radīt demilitarizēto zonu starp Krieviju un Ukrainu, iznīcināt Krievijas spēka struktūru darbiniekus un nodemonstrēt Krievijas tautām, ka ir iespējams izveidot pretestības kabatas un veiksmīgi cīnīties pret Putina režīmu.

"Šie operācijas mērķi tika veiksmīgi sasniegti. Vakardienas kaujās FSB spēki tika sagrauti un panikā atkāpās. Pēc tam uz vietu izvirzījās Krievijas armijas vienība, kas mēģināja realizēt pretuzbrukumu. Šodien, 23. maijā, kauju gaitā leģions iznīcināja Krievijas armijas motorizēto strēlnieku rotu," apgalvo leģionā.


Kur paziņojuma publicēšanas brīdī atradās leģiona karavīri un kādi ir zaudējumi, nekas nebija minēts. Savukārt RDK otrdienas vakarā publicēja divus video. Vienā redzami karavīri braucam robežkontroles punkta virzienā, otrā tālumā redzams kāds dūmojošs objekts.

"Situācija nelielā, bet jau mums piederošā Dzimtenes pleķītī joprojām ir satraucoša, un nenāktu par ļaunu uzkopšana. Slotas paņēmām līdzi, bet "sovoku" [nozīmē arī liekšķeri] Krievijā pagaidām netrūkst," teikts video parakstā. Arī RDK neprecizēja, vai tās spēki vēl atrodas Krievijas teritorijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien pēcpusdienā apgalvoja, ka Belgorodas apgabalā iekļuvusī grupa ir "nobloķēta un sagrauta" un nogalināti "70 ukraiņu nacionālisti". Tāpat Krievijas propagandas kanāli publicēja kadrus ar bojātu tehniku.

"Novaja Gazeta Evropa", atsaucoties uz avotu armijā raksta, ka Krievijas puse diversantu apturēšanā Belgorodas apgabalā piesaistīja motorizētos strēlniekus (aptuveni 3200 karavīru un 20 tehnikas vienību), armijas specvienību (1000 karavīru un 40 tehnikas vienību). Tāpat uz reģionu nosūtīti FSB specvienības "Alfa" un "Vimpel" darbinieki.

Savukārt "Krievijas brīvība" runas par lieliem zaudējumiem noraida, atsaucoties uz kustības politiskā spārna pārstāvi Alekseju Baranovski, trešdienas rītā ziņo aģentūra "Reuters".

Viņš skaidro, ka nedrīkst atklāt operācijā iesaistīto karavīru skaitu, taču stāsta, ka leģionā pavisam ir četri bataljoni. Krievijas varasiestāžu paziņojumu par lieliem iebrucēju zaudējumiem viņš noraida un sauc par dezinformāciju.

Baranovskis skaidro, ka "Krievijas brīvība" ir daļa no Ukrainas starptautiskā leģiona, kas pakļauts Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajai izlūkošanas pārvaldei. Savukārt uzbrukums neesot bijis koordinēts ar Ukrainas varasiestādēm.

Ukrainas izlūkdienests pirmdien ziņoja, ka operācijā piedalās tikai un vienīgi Krievijas pilsoņi, bet Prezidenta birojā norādīja, ka Kijivai ar šo operāciju nav tieša sakara, ar atsauci uz Krievijas 2014. gada iebrukumu Krimā un Ukrainā piebilstot, ka Krievijā tankus "var nopirkt veikalā".

"Tie ir pirmie soļi pretim galvenajam mērķim gāzt Putina režīmu. Citu alternatīvu nav," sarunā ar "Reutetrs" komentējot operāciju, uzsver leģiona pārstāvis Baranovskis.

Laikraksts "New York Times" (NYT), atsaucoties uz kādu Ukrainas ierēdni ziņo, ka operācijā Krievijas teritorijā Ukrainas karavīri nav piedalījušies. Ukrainas spēki operācijas laikā darbojušies kā atbalsts, aizsargājot Ukrainas robežu Krievijas pretuzbrukuma gadījumam, liecina viņa teiktais.

NYT avots atzīst, ka Belgorodā iegājušajām vienībām bijuši zaudējumi, taču ne tik nozīmīgi, lai ietekmētu to kaujas spējas. Militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš otrdien "Delfi" skaidroja, ka atkāpšanās pēc reida bez zaudējumiem ir maz ticama, ņemot vērā, ka Krievija cīņā iesaistīja aviāciju.

Divas dienas ilgusī operācija Belgorodas apgabalā Kremlim ir gan psiholoģisks trieciens, gan var piespiest Maskavu pārvietot spēkus robežu aizsardzībai, atsaucoties uz militārajiem ekspertiem, raksta "Reuters".

To pašu portālam "Delfi" skaidroja Vērdiņš. Spēku piesaistīšana aizsardzības līnijām Ukrainas pierobežā padara šos karavīrus nepieejamus frontei gaidāmā Ukrainas pretuzbrukuma ēnā.

Tāpat Belgorodas notikumi veicina morāles celšanos Ukrainā, secina aģentūra.

Iebrukums Belgorodas apgabalā izskatās pēc kaujas lauka "formēšanas" pirms Ukrainas pretuzbrukuma, "Reuters" skaidro analītiķis Marks Galeotti.

"Šī tiešām ir iespēja izdarīt divas lietas. Pirmkārt, satraukt krievus, likt viņiem baidīties par iespējamu sacelšanos pašu tautā. Otrkārt, likt krieviem sadalīt savus spēkus," tā Galeotti.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs brīdina, ka līdzīgi incidenti Krievijas pierobežas apgabalos var atkārtoties, kamēr vien noziedzīgais Putina režīms nebeigs karu pret Ukrainu, ziņo aģentūra UNIAN.

Jau ziņots, ka Krievijas Belgorodas apgabalā pirmdien iebrukušas Ukrainas pusē karojošas krievu brīvprātīgo vienības leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" (RDK). Vairāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!