Foto: Shutterstock

Ziemeļkorejai, Eritrejai un Mauritānijai ir augstākie modernās verdzības rādītāji pasaulē, un pēdējo piecu gadu laikā situācija globāli pasliktinājusies, atsaucoties uz 2023. gada Globālo verdzības indeksu, ziņo medijs "Al Jazeera".

Šonedēļ publicētajā cilvēktiesību organizācijas "Walk Free" ziņojumā norādīts, ka 2021. gadā aptuveni 50 miljoni cilvēku "dzīvoja mūsdienu verdzības situācijās". Kopš 2016. gada šis skaitlis ir pieaudzis par 10 miljoniem. Rādītājos iekļauti 28 miljoni iedzīvotāju, kas strādā piespiedu darbā un 22 miljonus, kas ir piespiedu laulībā.

Situācija pasliktinās "valstīs pieaugošu bruņotu konfliktu dēļ, plaši izplatītas vides degradācijas fonā" un pandēmijas sekām, kā arī citu faktoru dēļ, norādīts ziņojumā.

Ziņojumā modernā verdzība raksturota kā "piespiedu darbu, piespiedu vai kalpiska laulība, parādu verdzība, piespiedu komerciālā seksuālā ekspluatācija, cilvēktirdzniecība, verdzībai līdzīgas prakses, kā arī bērnu pārdošana un ekspluatācija".

Kā skaidro medijs, verdzības galvenais princips ir "sistemātiska cilvēka brīvības atņemšana", sākot ar tiesībām pieņemt vai atteikties no darba veikšanas, vai brīvības izvēlēties vai, kad un ko precēt.

Ziņojumā norādīts, ka, balstoties uz šiem kritērijiem, Ziemeļkorejai ir augstākais modernās verdzības rādītājs – 104,6 uz 1000 cilvēkiem.

Otrs augstākais rādītājs ir Āfrikas valstī Eritrejā ar 90,3 cilvēkiem uz 1000. Trešajā vietā ierindojas Mauritānijas Islāma Republika ar 32 cilvēkiem uz 1000. Mauritānija ir arī pēdējā valsts pasaulē, kas tikai 1981. gadā ar likumu aizliedza iedzimtu verdzību.

Ziņojumā skaidrots, ka 10 valstīm ar augstāko verdzības rādītāju novērojamas savstarpēji līdzīgas iezīmes, ieskaitot "limitētu pilsoņu brīvību aizsardzību un cilvēktiesības". Vairākas valstis atrodas neparedzamos reģionos, kas piedzīvo konfliktus un politisku nestabilitāti, kā arī ir mājas lielam daudzumam neaizsargātu cilvēku, piemēram, bēgļiem un migrantu strādniekiem.

Pie 10 valstīm ar augstākajiem rādītājiem pieder Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti, Kuveita, Turcija, kas uzņem miljoniem bēgļu no Sīrijas, Tadžikistāna, Krievija un Afganistāna.

"Modernā verdzība caurstrāvo visus mūsu sabiedrības aspektus. Tā ir redzama mūsu drēbēs, darbina mūsu elektroniskās ierīces un parādās mūsu ēdienā," komentēja organizācijas dibinātāja Greisa Foresta.

"Modernā verdzība tās kodolā ir ekstrēmas nevienlīdzības manifestācija. Tas ir spogulis pavērsts pret varu, atainojot kam jebkurā sabiedrībā tā ir un kam nav," uzsvēra Foresta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!