Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) spridzināšana otrdien, 6. jūnijā, nebija spontāna rīcība, bet gan terorakts, kuram okupanti gatavojušies ļoti ilgi, TV kanāla "FreeDom" ēterā paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs.

Viņš atgādina, ka Ukraina jau iepriekš gan publiski, gan saviem partneriem pa citiem kanāliem ir informējusi, ka okupanti gatavojas mīnēt aizsprostu un ir iespējama dambja spridzināšana: "Tā nav spontāna darbība, tas ir terorakts, kas gatavots ļoti ilgi."

Pavēle par HES spridzināšanu saņemta no Krievijas diktatora Vladimira Putina kabineta, intervijā "Radio Svoboda" stāsta Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Viņš skaidro, ka okupanti apzināti uzkrājuši ūdeni ūdenskrātuvē līdz maksimālajam līmenim, lai pēc dambja spridzināšanas nodarītu pēc iespējas vairāk posta.

Sprādziens 6. jūnijā pulksten 2.50 noticis ar tiem spridzekļiem, kas, domājams, konstrukcijās ievietoti jau septembrī un oktobrī, skaidro Daņilovs. Amatpersona uzskata, ka pavēle par terorakta veikšanu nākusi no Putina kabineta Kremlī, jo "no citiem līmeņiem tādi rīkojumi netiek doti".

Savukārt operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses pārstāve Nataļja Gumeņuka norādīja, ka okupanti jau vairākas dienas pirms sprādziena sākuši atvilkt savas pozīcijas Hersonas apgabala kreisajā krastā, raksta portāls "Liga".

Saskaņā ar viņas teikto Ukrainas spēki jau nojautuši, kas varētu notikt, taču viss noticis diezgan pēkšņu un nav bijis laika sagatavoties civiliedzīvotāju glābšanai.

Vēstīts, ka 6. jūnijā tika pārrauts Kahovkas HES dambis un Ukraina notikušajā vaino Krieviju, kas aizsprostu esot uzspridzinājusi.

Tā rezultātā izraisīta ekoloģiskās katastrofa un appludināta virkne apdzīvoto vietu abos Dņepras krastos. Labo krastu kontrolē Ukraina, bet kreisajā saimnieko okupanti, kuriem pārmesta cilvēku pamešana likteņa varā. Ūdens straumes aizskalojušas vairākas ēkas, bet daudz māju ir appludinātas. Trešdien turpinās glābšanas operācija, lai no apdraudētās teritorijas izvestu cilvēkus un dzīvniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!