Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins sestdienas rītā teicis īsu uzrunu televīzijā, sakot, ka "daži krievi ir iemānīti kriminālā avantūrā" un dumpinieku rīcību raksturo ar vārdiem "duncis mugurā". Vienlaikus viņš izvairījās minēt Jevgeņija Prigožina uzvārdu, kā arī neko daudz nerunāja par "Vagner" grupējumu.

Īsajā uzrunā Krievijas prezidents brīdināja par "neizbēgamu sodu tiem, kas šķeļ Krievijas sabiedrību". Viņš arīdzan pavēstīja, ka tagad Maskavā un vairākos citos reģionos ir ieviests pretterorisma režīms.

Konkrēti neminot "Vagner" grupējuma līderi Prigožinu, Putins pauda, ka "dažu augstās ambīcijas" ir novedušas pie nodevības. Diktators arī uzsvēra, ka ir dotas "visas vajadzīgās pavēles" krīzes pārvarēšanai, jo tas nepieciešams Krievijas aizstāvēšanai.

Uzrunā tautai viņš mudināja "konsolidēt" visus spēkus un teica, ka viss notiekošais esot nodevība un "nazis mūsu tautas mugurā".

"Visi, kas apzināti nostājušies uz nodevības ceļa, neizbēgami tiks sodīti," sacīja Putins. Viņš arīdzan runāja par pasākumiem, kas "tiks veikti, lai stabilizētu situāciju Rostovā pie Donas".

Uzrunā Putins atsaucās uz 1917. gada notikumiem, kad asiņainajā pilsoņu karā "krievi slepkavoja krievus".

"Delfi" Līgonakts garumā vēstīja par pašreiz notiekošo Krievijā: Prigožins sestdien apsūdzēja Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un apsolīja par to atriebties. Viņš solīja spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību, piedraudot, ka viņa vadītie spēki "iznīcinās visu" savā ceļā.

"Mēs dodamies uz priekšu un iesim līdz galam," audio vēstījumā saka Prigožins. Viņš pavēstīja, ka "Vagner" vienības jau ir iegājušas Rostovas apgabalā Krievijas dienvidos. "Mēs iznīcināsim ikvienu, kas stāsies mums ceļā," viņš teica. "Mēs virzāmies uz priekšu un iesim līdz galam."

Drīz pēc tam Prigožina paziņojumiem Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) paziņoja, ka sāk izmeklēšanu par aicinājumiem sarīkot "bruņotu sacelšanos".

Sestdienas rītā Prigožins paziņoja, ka ir "gatavs iet līdz Maskavai", lai dabūtu rokās aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un Ģenerālštāba priekšnieku Gerasimovu.

Tikmēr Maskavā jau kopš vakardienas rit pastiprināti drošības pasākumi, centrā manīta militārā tehnika, valsts iestādes var aizliegt publiskus pasākumus.

Notikumu hronoloģikai var sekot līdzi "Delfi" teksta tiešraides arhīvā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!