Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bruņotie spēki un ārvalstu kaujinieki, domājams no Krievijas algotņu grupējuma "Vagner", kopš 2022. gada decembra Mali centrālajā reģionā nogalinājuši un likuši bez vēsts pazust vairākiem desmitiem civiliedzīvotāju, ziņo organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Organizācija norāda, ka militārie spēki iznīcinājuši un izlaupījuši civiliedzīvotāju īpašumus, kā arī armijas nometnēs spīdzinājuši ieslodzītos.

Āfrikā grupējums klātesošs ir Centrālāfrikas Republikā, Mali un Burkinafaso, kur "Vagner" palīdz atbalstīt pret Rietumiem noskaņotas valdības apmaiņā pret reģionos pieejamajiem dabas resursiem.

"Delfi" iepriekš ziņoja par Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumu, ka "Vagner" operācijas Mali un CĀR turpināsies, neskatoties uz grupējuma līdera Jevgeņija Prigožina uzsākto dumpi Krievijā.

Kopš "Vagner" ierašanās upuru skaits trīskāršojies


Aizvadītajā gadā Francijas militārie spēki, kas cīnījās pret džihādistiem Sahēlas reģionā, pārtrauca savu darbību un paziņoja par operācijas "Barkhane" pabeigšanu. Operācija "Barkhane" sākās 2013. gada janvārī, kad pēc Mali valdības lūguma Francija veica militāru intervenci, lai apturētu džihādistu vardarbību valstī. Līdz ar Francijas militāro spēku atkāpšanos, Mali valdība uzsāka stiprināt savas saites ar Maskavu, valstī dislocējot "Vagner" grupas algotņus

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!