Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka "Vagner" operācijas Mali un Centrālāfrikas Republikā (CĀR) turpināsies, neskatoties uz grupējuma līdera Jevgeņija Prigožina uzsāktā dumpja Krievijā, ziņo medijs "Politico".

Pēdējo gadu laikā grupējums paplašinājis savu ietekmi arī Latīņamerikā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā. Kā uzsver medijs, Prigožina uzsāktais dumpis raisījis jautājumus par Krievijas ārzemju operāciju nākotni.

Āfrikā grupējums klātesošs ir Centrālāfrikas Republikā, Mali un Burkinafaso, kur "Vagner" palīdz atbalstīt pret Rietumiem noskaņotas valdības apmaiņā pret reģionos pieejamajiem dabas resursiem.

"Pēc viņu pieprasījuma vairāki simti karavīru strādā Centrālāfrikā par instruktoriem. Šis darbs, protams, turpināsies. Gan Centrālāfrikas Republika, gan Mali vērsās pie "Vagner" ar lūgumu nodrošināt vadošo līderu drošību," intervijā sacīja Lavrovs. Viņš uzsvēra, ka nesenie notikumi Krievijā neietekmēs valsts sadarbības ar "partneriem un draugiem".

Francijas ārlietu ministre Katrīna Kolonna pirmdien sarunā ar mediju skaidroja, ka šobrīd par agru izdarīt secinājumus par Krievijas notikumu ietekmi uz tās Āfrikas sabiedrotajiem. Viņa uzsver, ka situācijai nepieciešama "visa mūsu uzmanība" un piesardzība.

Līdz šim iesaistē Āfrikā bijušas iejauktas gan valdība, gan nevalstiskie pārstāvji, tai skaitā "Vagner", medijam skaidroja Krievijas politikas pētnieks Maksīms Audinets. Lai gan šobrīd vēl nevar novērot konkrētas sekas, nedēļas nogales notikumi noteikti novedīs pie grūtībām un lūzuma punktiem operācijās, uzsvēra Audinets.

Kremlis un "Vagner" ir atkarīgi viens no otra, uzsvēra eksperts. Grupējums no varasiestādēm iegūst militāro aprīkojumu, savukārt valdība paļaujas, ka "Vagner" dosies uz vietām, kur Maskava nevēlas atstāt oficiālu nospiedumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!