Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievu neonacistu banda "Rusič", kas piedalās Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu, paziņojusi, ka pārtrauc pildīt "jebkādus kaujas uzdevumus", kamēr Maskava nesniegs palīdzību vienam no tās līderiem, kas aizturēts Somijā.

"Ja valsts nevar aizstāvēt savus pilsoņus, tad kamdēļ pilsoņiem aizstāvēt valsti?" teikts paziņojumā, kas publicēts bandas kanālā lietotnē "Telegram".

Piektdien kļuva zināms, ka Somijas policija aizturējusi vienu no "Rusič" vadoņiem Janu Petrovski, kas pazīstams ar palamu "Slavjans".

Ukraina apsūdz Petrovski par noziegumiem, kas 2014. un 2015. gadā pastrādāti Doneckas un Luhanskas apgabalos, un Kijiva jau ir nosūtījusi Somijai pieprasījumu par viņa izdošanu.

Krievijas vēstniecība paziņojusi, ka ir "informēta par kāda Krievijas pilsoņa aizturēšanu pēc Kijivas pieprasījuma".

"Rusič" apgalvo, ka Petrovskis ticis aizturēts jau pirms mēneša, taču mediji par to neesot informēti, "ievērojot personas un lietas intereses".

Savukārt ar krievu algotņu bandu "Vagner" saistītais "Telegram" kanāls "Grey Zone" ziņo, ka aizturēšanas iemesls esot "imigrācijas likumu pārkāpums".

Pēc aizturēšanas Petrovska sieva par notikušo informējusi Krievijas konsulātu, taču Krievijas Ārlietu ministrija neesot nekādā veidā reaģējusi.

Neonacists Petrovskis kopš 2004. gada dzīvojis Norvēģijā. Neskatoties uz to, 2014. un 2015. gadā viņš piedalījās Krievijas izvērstajā karadarbībā pret Ukrainu Luhanskas un Doneckas apgabalos.

2017. gadā Norvēģijas varasiestādes anulēja Petrovska uzturēšanās atļauju un viņu izraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!