Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sestdien pasauli šokēja ziņas par vērienīgu teroristu iebrukumu Izraēlā no palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" pārvaldītās Gazas joslas, kas ebreju valsts drošības spēkus un iedzīvotājus pārsteidza nesagatavotus. Rakstā atskats uz to, kā notika jau simtiem dzīvību prasījušais iebrukums.

Kas ir Gazas josla

Gazas josla ir 54 kilometrus gara un aptuveni 12 kilometrus plata palestīniešu pārvaldīta teritorija Vidusjūras krastā ar tāda paša nosaukuma pilsētu, kas robežojas ar Izraēlu un nelielā posmā arī ar Ēģiptes Sīnāja pussalu. 365 kvadrātkilometru teritorijā dzīvo vairāk nekā 2,3 miljoni cilvēku.

Izraēla jau iepriekš ir piedzīvojusi teroristu uzbrukuma viļņus, sevišķi pēc 2000. gada, kad neizdevās noslēgt ilgi gaidīto miera vienošanos starp Izraēlu un palestīniešiem, tāpēc starp Gazu un Izraēlu ir uzbūvēts nožogojums (pārsvarā žogs un mūris pie apdzīvotām vietām), ko papildina tādas drošības sistēmas kā sensori, novērošanas torņi un attālināti vadāmi ložmetēji.

Līdz ar to galvenie draudi, ar ko no Gazas saskārās Izraēla, bija regulāri raķešu uzbrukumi. Visbīstamākie tie ir Gazas robežai tuvākajām apdzīvotajām vietām, kur Izraēlas aizsardzības sistēmai "Dzelzs kupols" nepietiek ne laika, ne distances, lai reaģētu uz krītošajiem šāviņiem.

Kā tas sākās

Sestdienās Izraēlā ir sabats, kad cilvēki nestrādā, daudzi pavada laiku mājās, dodas uz sinagogām un tiekas ar draugiem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!