Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas augstākā autoritāte ajatolla Ali Hamenei otrdien paziņoja, ka Teherāna nav bijusi iesaistīta grupējuma "Hamas" nedēļas nogalē notikušajā uzbrukumā Izraēlai, taču viņš atklāti svinēja to, ko dēvēja par Izraēlas "nelabojamo" militāro un izlūkošanas sakāvi, raksta aģentūra "Reuters".

Savā pirmajā televīzijas runā kopš uzbrukuma Hamenei sacīja, ka "mēs skūpstām rokas tiem, kas plānoja uzbrukumu cionistu režīmam". "Šī postošā zemestrīce ir iznīcinājusi dažas kritiskas struktūras [Izraēlā], kuras nebūs viegli salabot (..) Paša cionistu režīma rīcība ir vainojama šajā katastrofā," sacīja Hamenei.

Irāna ilgstoši atbalsta grupējumu "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu un tieši tāpat kā Teherāna atbalsta Izraēlas iznīcināšanu. Irāna gadiem ilgi finansējusi, bruņojusi un vairākos citos veidos stutējusi "Hamas".

Izraēla otrdien paziņoja, ka tā ir atjaunojusi kontroli pār Gazas robežu un izvieto mīnas vietās, kur teroristi bija gāzuši barjeru sava asiņainā nedēļas nogales uzbrukuma laikā.

ASV pirmdien paziņoja, ka Irāna ir līdzvainīga "Hamas" uzbrukumā Izraēlai, lai gan tās rīcībā šobrīd neesot izlūkdatu vai pierādījumu, kas liecinātu par Teherānas tiešu līdzdalību.

Sagaidāms, ka Izraēla tuvāko dienu laikā varētu uzsākt plašu sauszemes operāciju Gazas joslā. Tā būtu ļoti sarežģīta operācija no militārā skatupunkta, un tā, visdrīzāk, novestu arī pie ļoti lieliem cilvēku upuriem.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 900 cilvēki. No tiem 260 tika nogalināti mūzikas festivālā. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur dzīvību zaudējuši vismaz 700 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!