Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka jebkādas sarunas par pamieru Gazas joslā var notikt tikai tad, ja grupējums "Hamās" atbrīvos visus ķīlniekus, kurus tas sagrāba savā uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī.

"Šie ķīlnieki ir jāatbrīvo un tad mēs varam runāt," Baidens sacīja Baltā nama pasākumā, atbildot uz jautājumu, vai viņš atbalstītu darījumu "ķīlnieki par pamieru".

Baidens nāca klajā ar šiem izteikumiem īsi pēc tam, kad "Hamās" paziņoja, ka ir atbrīvojis vēl divas Izraēlā nolaupītas ķīlnieces.

Izraēla pirmdien palielināja apstiprināto ķīlnieku skaitu, kurus "Hamās" sagrāba savā uzbrukumā Izraēlai, līdz 222 cilvēkiem. "Hamās" šajā uzbrukumā arī nogalināja vairāk nekā 1400 cilvēku.

Baidens arī pieminēja savu telefonsarunu ar Romas pāvestu Francisku, kurā svētdien tika apspriests konflikts starp Izraēlu un "Hamās" un humānā situācija Gazas joslā. "Viņu ļoti interesēja tas, ko mēs darām," sacīja Baidens.

Baidens sacīja, ka sarunā ar pāvestu izklāstījis "spēles plānu" attiecībā uz ASV atbalstu Izraēlai un pāvests to "visnotaļ" atbalstījis.

Bojā gājuši 29 ANO darbinieki

Kopš Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" kara sākuma Gazas joslā nogalināti vismaz 29 ANO darbinieki, pirmdien paziņojusi ANO palīdzības aģentūras (UNRWA) preses pārstāve.

Svētdien tika apstiprināta 12 vai vairāk ANO darbinieku nāve, līdz ar to kopējais nogalināto ANO darbinieku skaits sasniedzis 29.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" 7. oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamās" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas. Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā nogalināti vairāk nekā 5000 cilvēku, apgalvo Gazas joslas Veselības ministrija.

Atbilstoši aplēsēm Gazas joslas robežās pārvietots aptuveni miljons cilvēku, un teju 400 000 meklējuši patvērumu 90 ANO iestādēs. Patversmes ir pārpildītas. Katra no tām paredzēta līdz 2000 cilvēku, bet vienā no tām pašreiz mitinās gandrīz 20 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!