Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pār Tuvo Austrumu smilšainajām kāpām atkal traucas kara vilciens. Nākamā pietura – Gazas josla. Vismaz tā liek noprast Izraēlas politiskās un militārās vadības pārstāvju ik dienu paustie vārdi par to, kā Izraēlai ir tiesības un pienākums sevi aizstāvēt pēc zvērībām, kuras pret šo valsti oktobra sākumā pastrādāja palestīniešu teroristu organizācija "Hamās". Arī par to, ka tādas "Hamās" vispār vairs nebūs pēc Izraēlas gaidāmās sauszemes ofensīvas blīvi apdzīvotajā, taču platības ziņā pavisam mazajā Gazā.


Jautājums šobrīd ir tikai viens – vai Gazas josla minētajam kara vilcienam, kas ved postu un nāvi, kā arī vēsturiski ir pazīstams ar savām čābīgi strādājošajām bremzēm, būs galapunkts?

Pēdējās nedēļās arvien biežāk izdzirdam bažas, ka Izraēlas ofensīva Gazā novedīs pie jauna reģionālā konflikta. Sak, Gazā varbūt viss sāksies, bet ne jau tikai tur karos. Šis ir scenārijs, kuru īpaši nevēlas pieļaut Savienotās Valstis – galvenās Izraēlas sabiedrotās, kas solījušas nelokāmu atbalstu izraēliešu plāniem, vienlaikus piekodinot citas reģiona valstis un organizācijas neiesaistīties. Taču var gadīties, ka ASV brīdinājumus neuzklausīs. Un tad pēc šautenēm sniegties varētu būt spiesti arī paši amerikāņi...

Bažas par eskalāciju


Pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai šī gada 7. oktobrī no Vašingtonas esam dzirdējuši divus galvenos vēstījums. Pirmais – mēs atbalstām Izraēlu un tās tiesības sevi aizstāvēt, tostarp veikt plašāku militāro operāciju Gazas joslā. Otrais – visām pārējām reģiona valstīm un organizācijām nevajadzētu iesaistīties šajā konfliktā.

"Ļaujiet man atkārtot – jebkurai valstij, jebkurai organizācijai, ikvienam, kas domā izmantot šo situāciju: nedariet to," vien trīs dienas pēc brutālajiem "Hamās" uzbrukumiem sacīja ASV prezidents Džo Baidens. Līdzīgus vārdus lietojušas arī citas ASV augstākās amatpersonas.

Šie Savienoto Valstu izteikumi galvenokārt veltīti 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!