Foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropā paaugstinājies pret melnādainajiem iedzīvotājiem vērsts rasisms. Vācijā, Austrijā un Somijā ir visaugstākais diskriminācijas līmenis, atklājies aptaujā, kas veikta 13 Eiropas valstīs, ziņo aģentūra "Reuters".

Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūra (FRA) pasūtīja aptauju un analizēja tās rezultātus. Ziņojumā norādīts, ka sešu gadu laikā kopš iepriekšējā pētījuma pieaudzis to respondentu īpatsvars, kuri pēdējo 12 mēnešu laikā ir jutušies diskriminēti savas ādas krāsas dēļ. Kopumā diskriminācija pieaugusi par 10%.

Austrijā un Vācijā šis skaits pieauga līdz 64%, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā pirms sešiem gadiem. Trešie augstākie rādītāji rasismā pret melnādainajiem iedzīvotājiem fiksēti Somijā – 54%.

"Neredzēt nekādus uzlabojumus kopš iepriekšējās aptaujas ir šokējoši. Tā vietā afrikāņu izcelsmes iedzīvotāji saskaras ar arvien lielāku diskrimināciju viņu ādas krāsas dēļ," aptaujas rezultātus komentējis FRA direktors Maikls Oflahertijs.

Aptauja veikta laika posmā no 2021. gada oktobra līdz 2022. gada septembrim. Tajā piedalījušies 6 752 respondenti, kas dzīvo Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Īrijā, Itālijā, Luksemburgā, Polijā, Portugālē, Spānijā un Zviedrijā.

Pēc respondentu atbildēm secināts, ka viszemākais rasisma līmenis novērots Portugālē, Zviedrijā un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!