Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nedēļas nogalē pie Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu mājām pulcējušies protestētāji, paužot neapmierinātību par valdības neveiksmēm, kas noveda pie 7. oktobra palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukuma izraēliešu kopienām pierobežā ar Gazas joslu, ziņo aģentūra "Reuters".

Vicinot zili balto Izraēlas karogu un skandējot frāzi "Ieslodzīt, tagad!", vairāku simtu cilvēku pūlis brīvdienās centies izlauzties caur policijas barjerām ap Netanjahu rezidenci Jeruzalemē. Kā norāda aģentūra, protests izcēlis sabiedrības niknumu pret Izraēlas politiskajiem un drošības līderiem.

Līdz šim Netanjahu nav uzņēmies personīgu atbildību par neveiksmēm, kuru rezultātā oktobra sākumā Izraēlas dienvidos iebruka simtiem "Hamās" kaujinieku, kuri uzbrukumā nogalināja vairāk nekā 1400 izraēliešu un vismaz 240 ieveda Gazā kā gūstekņus.

Sākotnējam šokam pagaistot, pieaugušas Gazā ievesto gūstekņu ģimeņu dusmas par valdības reakciju, pieprasot atgādāt mājās viņu tuviniekus. Telavivā demonstranti vicinājuši karogus un turējuši paceltas gūstekņu fotogrāfijas ar saukļiem "atbrīvojiet ķīlniekus tūlīt par katru cenu" un "atvediet viņus mājās tagad".

Izraēlas televīzijas kanāla "Channel 13" veiktā aptaujā atklājies, ka 76% iedzīvotāju uzskata, ka Netanjahu vajadzētu atkāpties no amata, savukārt 64% uzskata, ka, uzreiz pēc kara, valstī vajadzētu rīkot vēlēšanas.

Atbildot uz jautājumu, kurš ir visvairāk atbildīgs par negaidīto uzbrukumu, 44% izraēliešu vainoja Netanjahu, 33% vainoja militārā štāba priekšnieku un Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) amatpersonas, savukārt 5% uzskatot, ka vainīgs ir aizsardzības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!