Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma bojā gājuši ir vairāk nekā 30 000 Ukrainas karavīru, paziņojusi kāda Ukrainas pilsoniskā grupa.

Dzīvā spēka zaudējumu skaits Kijivā parasti tiek turēts kā valsts noslēpums, jo varasiestādes uzskata, ka skaitļa atklāšana varētu kaitēt Ukrainas kara pozīcijām, norāda medijs "Sky News".

Tomēr, izmantojot projektu "Book of Memory", kurā ir sekots līdzi nāves gadījumu skaitam kopš iebrukuma, vēsturnieks Jaroslavs Tiņčenko un brīvprātīgais Hermans Šapovalenko paziņoja, ka spēj apstiprināt dažus skaitļus.

Pēc viņu aplēsēm, atklājies, ka kopumā fiksēti 24 500 nāves gadījumu, kas ir gan saistīti ar kaujām, gan nesaistīti. Tāpat uzsvērts, ka patiesais skaitlis, visticamāk, ir lielāks, jo daudzi no 15 000 pazudušo karavīru, visticamāk, ir miruši.

"Acīmredzami, ka 24 500 fiksēto gadījumu nav galīgais mirušo skaits, tomēr, pēc mūsu aprēķiniem, tas nav mazāks par 70%. Ar to domāts, ka reālais kaujās un ne kaujas laukā bojā gājušo skaits ir vairāk nekā 30 000," raksta autori.

Tāpat, atsaucoties uz autoru aprēķiniem, Ukrainas ievainoto karavīru skaits varētu būt aptuveni 100 000.

Ukrainas aizsardzības ministrijas preses pārstāvis aģentūrai "Reuters" paziņoja, ka šos skaitļus nevar komentēt. Augustā medijs "The New York Times", citējot anonīmas ASV amatpersonas, ziņoja, ka Ukrainas upuru skaits sasniedzis gandrīz 70 000.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!