Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva pirmdien paziņoja, ka nākamgad uzaicinās Krievijas prezidentu, agresoru Vladimiru Putinu uz G20 un BRICS samitiem, taču piebilda, ka tiesu varas ziņā būs lemt par to, vai Kremļa saimnieks tiks arestēts, ja viņš nolems ierasties, raksta "Politico".

Pret Putinu izdots starptautisks aresta orderis par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem, kas šā gada sākumā viņu atturēja no došanās uz G20 sanāksmi Indijā un BRICS (Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas) samitu Dienvidāfrikā.

Taču Lula sacīja, ka sagaidīs Krievijas līderi, ja viņš nolemtu apmeklēt nākamo G20 samitu Riodežaneiro 2024. gada novembrī, kā arī nākamo BRICS samitu, ko Brazīlija arī varētu rīkot nākamgad. "Putins ir uzaicināts apmeklēt G20 un BRICS samitu Brazīlijā," Lula sacīja preses konferencē.

"Neatkarīgi no tā, vai viņš ierodas vai nē, viņam draud kriminālvajāšana. Viņam ir jānovērtē sekas," turpināja Lula, piebilstot, ka nav skaidrs, vai Putins tiks arestēts: "Varbūt, varbūt nē (..) Tas ir tiesas lēmums. Un republikas prezidents nespriež par tiesu lēmumiem."

Lula norādīja, ka atšķirībā no Krievijas viņa valsts ir pievienojusies Hāgas Starptautiskās Krimināltiesas jurisdikcijai, kas šā gada sākumā izdeva Putina apcietināšanas orderi. "Brazīlijai ir atbildība," sacīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!